Recept på Ceasarsallad – superenkelt!


I bland när jag skall lyxa till mig lite och gjort min motion då brukar jag göra mig en ceasarsallad och då menar jag en riktig ceasarsallad! Vad är då en klassisk ceasarsallad?

En klassisk ceasarsallad gör man med dressing som blandas med salladen innan serverinig och man serverar med kyckling, knaperstekt bacon och krutonger. En sådan får när man är på restaurang i USA med riktigt hemmagjord dressing! De brukar även ha små ceasarsallader som förrätter! Det är i själva verket superenkelt att göra en riktig ceasarsallad, och det som tar längst tid är egentligen kyckligen som jag alltid sätter in i ugnen efter att ha stekt ytan. Räkna med total 40 minuter! 🙂

Här kommer mitt recept! Hoppas ni gillar det!

Det finns vissa ingredienser som man måste ha i en äkta ceasarsallad för att den skall smaka just så där gott! Det är bland annat Romansallad, det är sardeller och parmesan, man kan helt enkelt inte ersätta dessa råvaror med något liknande för då smakar det inte på samma sätt.

Recept Ceasarsallad

1 huvud Romansallad

Marinerad Lårkyckling fileér (för att det är saftigare)

1 pkt bacon

Dressing 

1 ägg

1 klyfta vitlök

3 sardeller (jag köper alltid Zeta då är dom i en glasburk som jag kan spara tills nästa gång)

0,5 dl fint riven permesan

1,5 dl rapsolja

0,5 dl olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 kryddmått vitpeppar

2 msk senap (den senap som du tycker bäst om jag använder Slotts söt/stark)

1 tsk salt

Övrigt

Hyvlad parmesan ovanpå salladen

Krutonger

Formfranska (1 bröd per person)

Vitlökspeppar (Santa Maria)

Jag brukar marinera min kyckling själv men man kan självklart även köpa färdigmarinerade kycklingdelar..

Börja med att steka en yta på kycklingfileérna i stekpannan. Lägg dom i en ugnssäker form och lägg folie över och sätt in i ugnen på 225 grader. Låt de stekas i ugenen i ca 25-30 minuter eller tills de är helt genomstekta. När det kommer till kyckling så är det viktigt att den är helt genomstekt som ni säkert redan känner till.

Undertiden som kyckligen är i ugnen så förbereder du allt annat. Stek bacon lite knaperstekta. Jag brukar steka skivorna hela och låta dom rinna av på ett hushållspapper för att sedan klippa dom i bitar med en vanlig sax så jag får dom  i lagom bitar.

Dressing

Tag gärna en hög skål och använd en mixer. Lägg i alla inredienserna och kör igång. Dra upp mixern lite grand så att oljan blandar sig ordentligt och avsluta med att salta och peppra efter behag. Voila! Hur enkelt som helst!

Hacka därefter romansalladen, och lägg den finhackade salladen i en bunke och häll över den färdiga dressingen och blanda om väl. Det som blir över kan du spara och sätta på bordet om någon vill ha lite extra dressing. Det är så här en ceasarsallad serveras på en Amerikansk restaurang, där dressingen redan noggrant är blandad med salladen. Hyvla sedan parmesan över alltsammans. Mitt tips är att använda en potatisskalare, då blir det nämligen helt perfekta skivor!

När kyckligen är klar skivar du fileérna i lagom stora bitar och lägger över salladen  och på toppen så strösslar du ut baconbitarna och du kan även dekorera med några extra permesanskivor. Dekorera gärna med något grönt som citronmeliss eller annan krydda på toppen det ser alltid fint ut!

Brödkrutonger

Skiva lika många brödskivor av formbröd som du är personer i små fyrkanter, låt även kanterna på brödet vara kvar för det ser bara lite charmigt ut. Rosta dom i stekpannan och krydda med vitlökspeppar och salt. Mums! 🙂 Varför köpa dyra brödkrutonger när man kan göra dom själv på 5 minuter och dessutom smakar dom 100 gånger bättre! 🙂 Lägg några över salladen och sätt resten i en skål på bordet. Krutongerna blir som godis! Så goda!

 

 

Denna rätten är alltid uppskattad även om man kan luras av namnet sallad för det är kanske inte det nyttigaste alternativ av sallad som du kan äta, men nu måste man lyxa till sig i bland!

Pröva receptet för jag kan lova att alla kommer vilja att du gör om det igen!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.