Träning och löpartider!!


I går blev det inte mycket skrivet om träning trots att det är min uppföljningsdag på måndagar! Det är mycket nu, det var för att min lilla Popcorn busade lite i går morse så jag kom liksom av mig !!

Nu är det tisdag och det blir en liten tur innan jobbet väntar! Skall försöka köra även en tur efter jobbet och träna med TRX! Det är så skönt att inte behöva ha vinterkläderna på längre…snart är det dags för mina färgglada löpartights!!  

DSC01980

Det här med tider och löpning är viktigt, och det är dessutom en del i att peppa sig själv. Antigen att bli bättre än tiden man hade sist man tränade, eller att jämföra med någon annan för att se om man kan nå dit!! Själv tävlar jag alltid mot mig själv och har superkoll på tider! Jag är ännu ingen bra löpare vad det gäller tider, om jag jämför med vad jag har varit…men träning ger färdighet som det heter! Jag bär dessutom omkring på några extra kilon som också gör det lite tyngre att springa!! 🙂 🙂 På 5 km springer jag på 25 minuter för tillfället…men när jag ökar på sträckan så blir tiden sämre naturligtvis. Man måste ha mål också med löpning, och mitt delmål är att springa en mil på 55 minuter d v s 5,5 minut/ km. När jag klarar det är nästa delmål att springa 5 km på 4,5 minut/ km (22,5 minuter)….och en mil på….50 minuter….ni fattar!! Det var inte lägesedan jag sprang 5 km på över 6,5 minut/ km….viktigt att se hur bra man blir!!!

Någon gång i veckan ger jag mig ut och bestämmer mig bara för hur länge jag skall springa, och då tittar jag bara på klockan för att konstatera hur lång tid det är kvar!! Sen när jag är klar tittar jag ändå på kilometer tiden för att det är intressant att jämföra med senaste långturen, men inte för att den då ligger i fokus. Med långt så menar jag minst 8 km men gärna över en mil, och då behöver man lägga energin på att orka hela vägen…för att sedan bli bättre och få ”mer mil” i benen!! Men jag rekommenderar er att köpa en pulsklocka!

Men för att återgå till tid så springer jag just nu 5 km på 25 minuter! Vilket är bra, men jag måste bli mycket bättre! När man gör intervaller så mäter man också tid, fast av en helt annan anledning. Tiden mäter man för att man skall ha koll på hur länge man skall springa så fort man orkar och även vilotiden. Men detta säger ingenting om hur duktig man är på att springa utan är bara ett sätt att öka syreupptagningsförmågan….som är ett sätt att kunna förbättra sig när man är ute och springer! Alla andra gånger så klockar jag min egen tid….det är viktigt att veta hur bra eller dålig man är för att veta om träningen ger reslutat eller ej!! Detta för att veta om man skall byta taktik! Så snälla ni sluta säga att ni inte mäter tiden för att det inte är intressant….om man tränar löpning så är tiden intressant!!

DSC01981

Att mäta tid är perecis som att öka vikter eller repititioner när man tränar styrka ! För att kunna förbättra sig så måste man ha koll, och det i sig blir en peppande del i träningen!! Sen har vi alla natruligtvis dagar när det går sämre….och oftas beror det på att man inte ätit eller vilat tillräckligt!!

Det var lite om löpning……!! 🙂 🙂

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.