Att plantera återkommande växter i trädgården


När jag planerade min trädgård så gjorde jag det utifrån att jag vill att den skall kunna sköta sig själv i mångt och mycket. Att plantera återkommande växter i trädgården men framför allt växter som blommar hela sommaren. Det är detta man längtar till. Jag måste förstås klippa gräs och buskar vid men i övrigt så vill jag bara att det skall skifta blommor vid årstiderna. Vi har dessutom gjort små härliga sittplatser på flera ställen i trädgården så att man skall kunna njuta av trädgården med en kopp kaffe.

Att plantera återkommande växter i trädgården
Denna hänggunga är en underbar sittplats i trädgården

Denna plats med hänggunga är bara ljuvlig! Den ligger på baksidan mot en allmänning i vår trädgård. Så ljuvlig plats.

En del jag längtar efter varje vår är när Jättedaggkåpan börjar blomma. Dels för att det är så fantastiskt vackert med de limegula blommorna mot muren och mot buxbom som växer på muren, men också för att jag då kan sätta in dessa fantasika blommor i vas. Jättedaggkåpa passar fint i hop med precis allting. Nu har jag satt några plantor på baksidan också så att jag frikostigt skall kunna plocka av blommorna.

Jättedaggkåpa längs muren
Jättedaggkåpa

I min rosenrabatt med vita rosor som är omgiven av buxbom så kommer det också tulpaner och nercessiser hela våren. I höstas satte jag också vita Allium som har blommat så fint. När dom vissnar ner så är det dags för rosorna att blomma. På det sättet avlöser allting varandra och man ser fram emot varje steg.

Allium i rosenrabatten
Allium blommar nu i rosenrabatten

Jag har även min krukträdgård men i år har jag några saker jag behöver byta ut så vi får se hur vacker den blir i år, men jag gillar känslan av krukorna som står där med vackra väkomnande blommor

Jätteverbena är ett måste i min trädgård

Den ståtliga Jätteverbenan gör mig aldrig besviken. Den blommar precis hela sommaren oavbrutet. Jag har även satt den på flera ställen och i år provade jag att plantera en planta i en kruka i köksträdgården också. Vi vår se hur många det bli nästa år. I år höll jag på att bli utan eftersom jag av någon anledningen glömde vattna mina plantor och var tvungen att börja om. Det blev till slut 17 stycken fina plantor.

Odlingstips och fakta om Jätteverbena
Jätteverbena

Sedan har vi murgrönan som jag är så oändligt glad över. Jag tycker den är så vacker! Att lägga tid på att sätta den i ett mönster är bland det bästa jag har gjort.

Avenbok och Trädgårdsnäva Rozanne

I år är också första gången som jag skall klippa mina Avenbokträd. Jag skall forma trädkronorna till rektanglar. Det skall bli så roligt att se hur detta kommer bli.

Nu i mitten av juni så börjar också Trädgårdsnävan Rozanne att visa sina blommor. Jag har även satt den runt Avenbok-träden för att det skall bli ett lite mindre strikt växtsätt runt träden och så att inte gräset tar över. Trädgårdsnävan blommar sedan precis hela sommaren och blir bara vackrare och vackrare. Jag har satt just denna Trädgårdsnäva på flera stället i trädgården just för att den är så vacker och för att den fyller ut rabatterna på ett fantastisk sätt. Nu skall det bli roligt att se hur mycket den fyller ut i år.

Orangeriet är min favoritplats

I orangeriet är det fyllt av mogna persikor och vindruvorna växer och frodas. Vi har en röd druva och en grön och den gröna har så mycket frukt i år att det är magiskt. Det kommer också en liten ekorre och hälsar på och äter persikor. Han sitter därute på mina Designers Guild kuddar och mumsar på. Sedan lägger han snällt kärnorna på kudden och tar med sig en periska och klättrar upp i en av de stora ekarna och fortsätter mumsa. Svårt att säga nej till något så sött.

Persikor i orangeriet

Här är så skönt att sitta. Känner man sig lite frusen är det perfekt att ta sin kopp kaffe och sätta sig i det sommarvarma orangeriet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.