Budget vs ”fina gatan”


Idag tänkte jag visa en designklassiker med en liten ”twist”!

Från början var den inte gjord för att ha i hippa och moderna hem utan Henry Massonnet som drev ett tillverkningsföretag som hette Stamp i en liten by i Frankrike, hade specialiserat sig på formpressad plast i olika former och utföranden och behövde något att sitta på när han fiskade.

Hans lösning blev Tam Tam, näst intill viktlös och ergonomisk och med ett förvaringsutrymme på insidan. Han började producera detta för kommersiellt bruk och sålde över 12 miljoner exemplar!

Nu var det inte längre bara fiskare som använde denna. Henry Massonnet måste ha blivit väldigt glad att få se sin skapelse från ett photoshoot i Brigitte Bardot´s hem i St Tropez  år 1970 för Paris Match.

Men inte ens Birgitte Bardot kunde stoppa oljekrisen 1973 när plastindustrin gick i moll och även tidens tand på 80-talet gjorde att kitchiga prylar var plötsligt det mest omoderna du kunde äga. Men som en riktig designklassiker så var det endast en fråga om tid innan Tam Tam skulle komma på ”tapten” igen. Den började produceras igen år 2002 (samma år som den blev en del av Habitat´s kollektion) och idag tillverkas den på samma fabrik i Frankrike och man använder de gamla formerna för tillverkning. (Källa: Texten taget från Habitats hemsida i United Kingdom)

Tam Tam kommer från Habitat. På Habitat kostar den ca 200 kr. Dessutom har Tam Tam från Habitat ett förvaringsutrymme som man kan utnyttja. Den finns som ni ser på bilden i ett antal färger.

191785_1

Design: Henry Massonnet

Kartell har gjort sin version på denna pall, och den har en nästan diamatformad slipning i plasten! På Kartell heter den Stone och kostar i deras egen shop i Stockholm 1720 kr. Under sommaren 2014 kommer prel. en ny version i krom metallic.

2203870-origpic-c7d48eDesign: Marcel Wanders

Denna veckan blev ”budget vs fina gatan” lite tvärtom, men i bland kanske man inte vet historien bakom och tror automatiskt att den dyrare är originalet! Visst är det roligt att veta historien bakom ett föremål.

Båda är mellan 30-31 cm i djup och är 45 cm höga! Tam Tam från Habitat har även ett förvaringsutrymme! Vilket hade blivit ditt val?

Hoppas ni gillade inlägget och att ni kanske lärde er något nytt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.