Hydroponisk odling DIY 7 kommentarer


Nu när det är sommar och många har semester så tänkte jag beskriva hur man gör sin egen hydroponiska odling i dessa tider när vi vill vara mer miljövänliga och försöka att äta närodlad.

Det kan inte bli mer närodlat än att göra sin egna hydroponiska odling och odla den sallad och dom kryddor man vill ha i sitt eget fönster. Dessutom billigt och bra för plåboken.

Vad är då en hydorponisk odling? Jo det är när man odlar i bara vatten och tillsätter flytande näring. Näring tillsätter man när man fyller på vatten till odlingen och det gör man en eller några gånger i veckan. Näring kan du köpa hos dom flesta välsorterade blomsterbutiker och det skall vara näring för just hydroponisk odling. Fråga om du inte hittar.

I dag i handeln så finns det en lösning för hydroponisk odling som lanserades för ca 1 år sedan, men precis som allt som är lite nytt och innovativt är det jättedyrt och egentligen består det bara av en låda i plast. Lådan hos dessa leverantörer kostar 600 kr och jag tyckte att det var på tok för dyrt för en balkonglåda i plast!

Jag bestämde mig då för att göra min egen hydroponiska odling och åkte ut till IKEA och hittade den mest perfekta låda med tillhörande lock som finns i ett antal olika storlekar. Med dessa lådor så tillverkade jag min alldeles egna hydroponisk odling. Jag tror lådorna kostade 17 kr styck. Alltså en bråkdel av den som finns i handeln.

Förutsättningarna för den låda man skall använda är att det måste vara en låda där inte solens strålar och ljuset kommer åt vattnet efter som det då gör att det bildas alger.

Förutom lådan behöver man små korgar i plast, som sedan fylls med vanlig isolering (rockwool). Korgarna är av samma typ av korgar som du använder när du sätter ner en planta i en damm eller i ett akvarium. Du kan också hitta dom i specialicerade butiker för just hydroponisk odling och dom finns i många olika storlekar.

Sedan förborrar man dom löstagbara locken för att korgarna skall passa. Sedan sätter man korgen på plats med rockwool och fyller lådan med vatten så att vattnet precis nuddar korgen. När sedan rötter vuxit ner så räcker det att dom ligger i vattnet för det är viktigt att det också finns syre i lådan.

När du kommit så långt så är det dags att placerar frön i korgarna inuti isoleringen, där du skär ett snitt med en vass kniv så du får ner fröt så lång som det står på fröpåsen, på samma sätt som om det hade varit jord.

Jag satte även möbeltassar undersidan lådan så att den står säkert och bra utan risk att halka på fönsterbrädan.

Så här såg det ut när jag startade min odling!

Så här ser det ut i en hydroponisk odling. Jag odlar t e x alltid basilika då jag använder det väldigt mycket i min matlagning och att köpa dessa trista krukor i mataffären som vissnar efter några dagar är både sorgligt och dyrt. Nu kan jag använda basilika hur mycket jag vill och den vissnar inte och som ni ser blir bladen stora som mina händer! Helt fantastiskt.

Jag har konstaterat att det som jag använder mest och som växter riktigt bra är isbergssallad, ruccola, vintersallad (machetesallad) sedan växter dom flesta kryddor jättebra men jag håller mig just nu till min underbara basilika. Det växter verkligen så det knakar så det är verkligen möjligt att äta sallad varje dag, jag lovar att ni kommer bli förvånade över den växtkraft det är att odla i vatten.

Hydroponisk odling är ett perfekt komplement till mina odlingar på utsidan! På vintern är det oslagbart, men då använder jag även växtlampor.

Hoppas ni gillar min beskrivning av Hydroponisk odling! Lycka till!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 tankar om “Hydroponisk odling DIY

 • Catharina Silfverfalk

  jag undrar hur stora hål ni sågade upp i locket på lådan för att det ska passa till korgarna. Jag har vita korgar inköpta på granngården och har prövad med en hålsåg på 32 mm. Det är knappt att korgen stannar i hålet. är det för stort?

 • Euan

  Hej,

  Jag älskar DIY andan i detta.
  Du skrev att du ”placerar frön i korgarna inuti isoleringen,” Jag undrar om du använder stenull eller liknande sålda för odling. Eller om du köper vanlig isolering och skär upp bitarna till krukorna. Vad handlar du för Isolering för fröna att växa I?
  Undrar även om de är engångsbruk, eller om man kan ha dem till flera plantor efter varandra?

  Tack så mycket =)

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Euan,
   Roligt att du tycker om mina DIY. Nu är det ännu mer aktuellt än aldirg förr. Att ha egenodlad sallad hemma är topppen! Jag använder helt vanlig stenull. Man kan antigen ta vanlig stenull eller köpra färdigskurna små kuber. Själv gör jag båda! 🙂
   Jag handlar det mesta till min odling på Hydrogarden.se som har en perfekt webshop.
   Just stenull så måste du byta ut för däri växer rötterna och det går inte att återanvända! Men det går åt så försvinnande lite! 🙂
   Ha en fin eftermiddag!
   //Berith

 • Minna My

  Hej! Jag tänkte ta och göra dessa lådorna och undrar bara över vilken storlek du har på nätkorgarna?
  Tack på förhand!

  Och tack så hemskt mycket för att du delade tipset med att köpa lådor från IKEA, hade aldrig haft råd med de ”färdiga” lådorna som är så himla dyra! Råkade hitta det när jag googlade efter att köpa färdiga lådor.

  Mvh,
  Minna My

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Minna,

   Vad roligt att höra att du gillar mina tips! Det gör mig väldigt glad!
   Korgarna som jag har är ca 10 cm i diameter. Det finns olika storlekar att köpa men man kan anpassa dom efter hålen man sedan gör i locket.
   Ja de färdiga lådorna är oförskämt dyra! Jag bara vägrar köpa! Det var därför jag bestämde att göra själv! Odlingen går fantastiskt bra.
   Stort lycka till och låt mig veta om du har några andra frågor!
   Ha en fin dag!

   Berith