Sy kuddfodral med dragkedja enkel beskrivning 1 kommentar


Kuddar med dragkedja kan man enkelt sy själv. Att dessutom skapa sina egna kuddar är extra roligt. Här kommer en enkelt beskrivning så att ni efteråt skall tycka att det inte var svårt alls.

Det första man måste göra är att sätta sig ner och välja ut tyger som man vill kombinera. Oftast så syr jag med olika fram och baksidor men det är så klart inte nödvändigt.

Jag brukar publicera inlägg då och då om kuddsömnad och tänkte att det var dags för ännu ett sådant inlägg. Det som är viktig när man skall sy kudddar är att ta sig tiden och vara noggrann. Som med allt arbete som man vill skall bli bra!

Att sy en kudde med dragkedja är mycket enklare än vad dom flesta tror. Många hänger upp sig på just momentet att sy i en dragkedja. Jag tänkte därför att jag så enkelt som möjligt skulle beskriva hur man syr i en dragkedja. Tänk så roligt att ha sytt kuddarna själv!

Det första man måste göra är att välja ut tyg så klart, själv tycker jag att det är trevligt när kuddar har två olika sidor så att man kan kombinera lite olika ”outfit” för soffan!

Här kommer beskrivningen hur man syr kuddar med dragkedja på ett enkelt sätt.

Steg 1 – klippa till tyg

Först lite bas-regler. När man skall klippa tyg så använder man aldrig  det som kallas stadkanter på tyget. Vad är då en stadkant kanske ni frågar? Jo det är den yttersta kanten på tyget som oftast inte har mönster och brukar vara mellan 1-4 cm bred. Man klipper helt enkelt tyget där mönstret slutar. Jag skall förklara varför.

Stadkanten är inte tänkt att användas, stadkanten är just den kant är det yttersta som maskinen väver när tyget tillverkas och kanten är tätare vävd ute i kanterna för att hålla ihop tyget. Det gör att allting kommer att dra sig eller bli skrynkligt och snett om man låter stadkanten vara kvar eller använder den och sy i. Har man inte den bredd som räcker till för det man skall sy så måste man alltså skarva tyget, man anväder aldrig stadkanter. Det är ett big NO-NO. Detta gäller oavsett vad man skall sy.

Steg 2 – Vilken storlek klipper man tyget till sin kudde

När du klipper till bitar för att sy kuddar så skall tygbitarna  vara i  exakt samma storlek som kuddens yttermått. Det betyder att skall man sy ett kuddfodral till en kudde som har måtten 50x50cm, så klipper man till 2 bitar som är exakt 50×50 cm. Man lägger alltså inte till sömsmån ovanpå detta utan detta är redan inräknat! Enkel regel eller hur? Glöm aldrig detta när det gäller kuddar i alla storlekar, annars kommer kuddfodralen bli förstora och det är inte snyggt!

Steg 3 – Zikzak/overlock

Nästa steg är att se till att alla kanter runt om zikzak:as, eller om du har en overlock så använder du den maskinen eller sömmen. Detta för att göra kuddarna hållbara övertid och göra att tyget inte repar upp sig.

Steg 4 – Förbereda för att sy i en dragkedja

Först måste man noggrant ta reda på vilket som är upp och ner på tyget. I nederkanten skall dragkjedjan sitta. När du gjort det så lägger du tygstyckena räta mot räta och nålar ihop i den delen som skall vara ner på tyget, d v s i den ändan där dragkedjan senare skall sitta. Nu skall du förbereda för att sy fast en dragkedja. Det betyder att du skall sy en söm i varje ända i nederkanten. Du skall alltså lämna ett hål där dragkedjan senare skall sys fast. Du använder nu pressar foten som ett mått på hur stor sömsmånen (se bild 1) skall bli. Kontrollera flera gånger att båda sidor på tyget verkligen ligger åt rätt håll. Lätt att göra fel här om man är ovan.

Som du ser på bilden nedan så har jag ställt nålställningen så långt till vänster som möjligt och använder därmed pressarfoten som mått på var sömen skall bli, då är det enkelt att sy rakt också. Så ytterkanten på pressarfoten skall hela tiden vara i ytterkant på tyget då blir det perfekt.

DSC03333

Här nedan ser du hur man syr och sedan fäster man tråden i varje ända (Bild 2) och syr kanske 4-6 cm och fäster likadant i andra ändan. Sluta ca 1 cm från kanten då det är sömsmån. Fäst tråden gör du genom att sy fram och tillbaka i samma spår.

Sedan klipper man rent från alla trådändar som blivit vid sömanden. Det gör man efter varje söm. Efter det så pressar du isär sömen hela vägen (Bild 3) där dragkedjan sedan skall sys på plats. Har man ett känsligt tyg så tar man ett så kallat mellanlägg innan man styrker, man tar helt enket ett ofärgat bomullstyg  och lägger i mellan tyget och strykjärnet.

DSC03306
DSC03304

Steg 5 – Att sy i en dragkedja  

Nästa steg är att sy i dragkedjan. Vi vänder rätsidan upp och börjar med att fästa dragkedjan på den vänstra sidan. Vi börjar med att fästa dragkedjan med en nål i den ända vi tänker börja.

DSC03307

Man sticker alltså in dragkedjan under den delen vi nu sytt ihop och fäster en nål så att sjäva blixtlåsen sitter precis i öppningen Ni ser att nålen är fäst i ytterkant på drakedjans ända!

DSC03309

Därefter byter vi pressarfot till en pressarfor för just dragkedja som brukar vara standard på de flesta symaskiner. Vi sätter tyget i symaskinen och gör precis som innan, vi syr med ett avstånd från kanten som ser snygg ut och börjar med att fästa tråden genom att sy fram och tillbaka en gång. Så här ser en pressarfot för dragkedja ut! Har du ingen så går det köpa på en sybehörsaffär. Pressarfoten gör att du kommer intill dragkedjan och det är ett måste för att det skall bli snyggt! Försök inte sy i en dragkedja med en vanlig pressarfot. Det är dömt att misslyckas och blir inte snyggt.

DSC03310
DSC03317

När vi kommer till slutet på öppningen så syr vi förbi den ytterligare ca 1 cm och sedan stannar vi där med nålen nere i tyget. Lyfter upp pressar foten och vrider tyget i 90 grader så vi kan sy en rak söm över dragkedjan till andra sidan.

DSC03316

Vi sätter ner pressar foten och syr sömmen på ca 2cm. Så gör vi om samma sak igen så vi hamnar i rätt riktning för att sy fast drakedjan på andra sidan. Vi stannar med nåler i tyget, tar upp pressarfoten vrider tyger 90 grader sätter ner pressarfoten och syr hela vägen tillbaka på samma sätt.

DSC03317

När vi kommer till motsatt ända så stannar vi där vi ser att vi kan möte upp den andra ändan och gör exakt samma sak en gång till. Vi stannar och har nålen i tyget lyfter pressar often och vrider tyget 90 grader. Sätter ner pressar foten och syr ca 2 cm och möter upp änden på sömmen vi började i och fäster d v s syr fram och tillbaka en gång i samma söm. Så här skall de se ut då!

Undersidan ser ut så här!

DSC03325

Steg 6 – Sy ihop kudden

Nu har vi sytt i dagkedjan och den del av kudden som skall ligga nedåt i soffan det vill säga med dragkedjan ner. Det ”svåra” momentet är nu klart, nu lägger vi delarna räta mot räta och nålar noggrant ihop de tre öppna ändar som är kvar. Vi byter pressarfot igen och återigen använder vi pressar foten som ett mått på sömsmån. Vi fäster tråden i båda ändar.

DSC03329

När man sytt klart runt om så vränger man kudden så man har rätsidan utåt. Man ”peter ut hörnen” och vips så har du en fin kudde! Jag sydde två kuddar på en gång. Om man vill ha skarpa hört så klipper man av hörnen snett av på avigsidan.

Så här blir det när man gör kuddar med olika sidor och då kan man också välja den sida man gillar för dagen. Det är också lätt att variera sig och använda kuddarn i ett annat rum.

DSC03336

Dessa kuddar är sydda utan vingar eller annan dekor. Jag skall även göra en beskrivning på kuddar med vingar.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Sy kuddfodral med dragkedja enkel beskrivning

  • pretty Inläggsförfattare

    Hej Harriet,

    Tack!! Vad roligt att höra! Nu gjorde du mig glad! 🙂 Visst är färgerna helt underbara! Vilket fint betyg!!!

    Önskar dig en fin Lucia i dag den 13 december!

    MVH
    //Berith