Magisk spenatpaj med senapsdressing!


I dag tänkte jag dela med mig ett av mina bästa receptet på en helt magisk spenatpaj med senapsdressing. Jag älskar spenat och när man dessutom adderar lök och vitlök tillsammans med en äggstanning så blir det så himla gott.. Det viktiga när man gör spenatpaj är kryddningen. Det blir inte heller sämre av att spenat är supernyttigt. Alla vet ju hur stark Karl-Alfred blev! Denna vecka finns den i två av mina lunchlåder dessutom.

Magisk spenatpaj med senapsdressing!
Magisk spenatpaj med senapsdressing!
Spenatpaj

Senapsdressing till Spenatpaj är ett måste!

Ett måste är den goda Senapsdressingen som tillbehör. Den är oemotståndlig att doppa en bit paj i och sedan direkt i munnen! Ni måste testa detta när ni gör pajen. Den skall serveras i en liten skål vid sidan om.

Spenatpaj med senapsdressing som tillbehör

Pajskal till spenatpaj

4,5 dl mjöl

175 gram smör

1 dl vatten

Fyllning

600 gram spenat (jag använder fryst)

2 klyftor vitlök

1 gul lök

1,5 tsk salt eller efter smak

1 kryddmått vitpeppar eller efter smak

Äggstanning

4 ägg

1 dl mjölk

3 dl grädde

3 dl riven ost

Salt och peppar efter smak

Senapsdressing

2 msk senap (grå bra med vilken som helst som man gillar)

2 msk flytande honung

4,5 msk vitvinsvinäger

1 dl olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Börja med att göra pajdegen till spenatpajen

Börja med att göra pajdegen klar till spenatpajen. Lägg sedan degen i kylen i ca 30 minuter så blir det perfekt att trycka ut i pajskalet och sedan naggas, ställ gärna in den i ytterligare 15 mintuer i kylen. Skälet till att man lägger in pajdegen i kylen är för att inte pajen skall tappa formen när man förgräddar den. Förgrädda pajen i 20 minuter i 200 grader mitt i ugnen.

Tänk på att trycka degen lite över kanten på pajformen för degen krymper alltid lite i ugnen.

Så här gör du den magiska spenatpajen

Under tiden pajskalet står i ugnen hackar du gul lök och vitlöksklyftorna. Jag hackar vitlöken för att det inte skall bli så skarp smak. Fräser all löken tillsammans i olivolja i en stekpanna och lägger sedan ner all spenat samtidigt och låter fräsa ihop. Salta och peppra. Smaka av.

Gör färdigt äggstanningen, lägg i alla ägg, mjölk och grädde, salta och peppar och vispa i hop och smaka av. Tänk på att det måste smaka ordentligt för att det skall bli smak på pajen så var inte för fega med kryddningen.

Smaka av flera gånger. Lägg i 3 dl riven ost och vispa om. Tag ut det färdiggräddade pajskalet och lägg i spenat-blandningen på botten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Sätt in pajen i ugnen igen 200 grader i ca 40-45 minuter. Stick en gaffel i pajen på några ställen då och då, så att äggstanningen kommer åt att stelna överallt. Om pajen blir brun på ovansidan innan den är klar, lägg bara över lite folie och låt den stå in en liten stund tills äggstanningen stelnat och den har fin färg.

Spenatpaj med äggstanning
Magisk spenatpaj med senapsdressing!
Magisk spenatpaj med senapsdressing!

Spenatpaj är perfekt att ha i kylen. Jag gör matlådor av spenatpajen men det kommer också räcka till ytterigare en middag i veckan. Gör en enkel sallad till och värma pajen i mikrovågsugnen. Glöm för all del inte att testa senapsdressingen den är helt magisk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.