Recpet på världens godaste laxpaj


Laxpaj är alltid lika gott och passar lite extra bra på just påsken så därför tänkte jag påminna er om mitt recept på just laxpaj idag i god tid inför påsk.

När det är påsk och man skall göra mat till påskbordet så brukar jag göra portionspajer för det känns lite trevligare och så blir det en alldeles lagom portion till sillen. Dessutom kan man inte lockas av att ”ta en gång till” vilket kan vara bra, eller så tar man helt enkelt ytterligare en liten protionsform! 🙂

Recept på Laxpaj för 4 små portionspajer

Pajdeg

1,5 dl mjöl

75 gram smör

1 msk vatten

Rör samman ingredienserna och lägg den i gladpack i kylen i 30 minuter. Ta ut den och tryck ut i smorda formar. Nagga med en gaffel innan du sätter in dom i ugnen. Förgrädda skalen i ca 10 minuter i 200 grader i ugnen

Fyllning

Skär lax i mindre bitar, hacka ca 3 cm purjolök och finhacka 2 matskedar dill. Fördela i de förgräddade skalen.

Äggstanning

1 ägg

1/2 dl grädde

1 dl mjölk

1/2 dl riven ost

Vispa allting samman och krydda med vitpeppar och salt. Smaka av. Häll i äggstanningen över fyllningen i de förgräddade formarna.

Dekoration

Sista touchen! Skiva en halv avokado och gör mini-skivor som du lägger som i en solros eller dekorera med någon annan grönsak som du tycker blir fint. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter eller tills de får fin färg och äggstanningen har stannat.

Sedan är det bara att duka bordet och sätta pajen på en tallrik eller låta dom stå som portioner i en liten påskbuffé!

Här har jag dekorerat dom med sparrisar istället för avokado, som vanligt är det bara fantasin som sätter gränsen. Dom är perfekta även till midsommar!

Ha en underbar dag på er alla där ute och prova nu detta receptet innan påsk för jag lovar er att det sedan kommer bli en tradition för den smakar fantastiskt

Puss och Kram!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.