Beskrivning på hur syr man kuddar med dragkedja 19 kommentarer


Tänkte jag skulle ge lite tips hur man enkelt syr en kudde med dragkedja! Vet att många tycker det är besvärligt, men tänk så roligt att ha sytt kuddarna själv!

Det första man måste göra är att välja ut tyg så klart, själv tycker jag att det är trevligt när kuddar har två olika sidor så att man kan kombinera lite olika ”outfit” för soffan! 🙂

Hos oss kan man naturligtvis köpa ty och det minsta man får köpa är 1 m då de flesta stora märken inte klipper mindre tyg än så på sina stora lager.

Så nu skall jag uida er till att sy kuddar med dragkedja på ett enkelt sätt!

Steg 1 – klippa till tyg

Först lite basic regler, när man syr använder man aldrig  stadkanter på tyget. Vad är en stadkant kanske ni fårgar er, jo det är den yttersta kanten på tyget som oftast inte har mönster som tyget och brukar vara mellan 1-4 cm bred, man klipper tyget där mönstret slutar helt enkelt. Varför, jo för det är tätare vävt ute i kanterna för att hålla ihop tyget och det gör att allting kommer att dra sig eller bli snett om man låter det vara kvar. Har man inte den bredd som räcker till för det man skall sy så måste man allstå skarva tyget, man anväder aldrig stadkanter. Det är ett big NO-NO. Detta gäller oavsett vad man skall sy.

När du klipper till bitar för att sy kuddar så skall tygbitarna  vara i  exakt samma storlek som kuddens yttermått. Det betyder att skall man sy ett kuddfodral till en kudde som har måtten 50x50cm, så klipper man till 2 bitar som är 50×50 cm. Man lägger alltså inte till sömsmån ovanpå detta utan detta är redan inräknat! Enkel regel eller hur? Glöm aldrig detta när det gäller kuddar i alla storlekar, annars kommer kuddfodralen bli förstora och det är inte snyggt!

Steg 2 – zikzak/overlock

Nästa steg är att se till att alla kanter runt om zikzak´s, eller om du har en overlock så använder du det.

Steg 3 – Förbereda för att sy i en dragkedja

Först måste man noggrant ta reda på vilket som är upp och ner på tyget. När du gjort det så lägger du tygstyckena räta mot räta och nålar ihop i den delen som skall vara ner på tyget, d v s i den ändan där dragkedjan senare skall sitta. Nu skall du förbereda för att sy fast en dragkedja. Det betyder att du skall sy en söm i varje ända i nederkanten, för att läma ett hål där dragkedjan senare skall sys fast. Du använder nu pressar foten som ett mått på hur stor sömsmånen (se bild 1) skall bli.

Som du ser på bilden nedan så har jag ställt nålställningen så långt till vänster som möjligt och använder därmed pressarfoten som mått på var sömen skall bli, då är det enkelt att sy rakt också. Så ytterkanten på pressarfoten skall hela tiden vara i ytterkant på tyget då blir det perfekt.

 DSC03333

Här nedan ser du hur man syr man fäster tråden i varje ända (Bild 2) och syr kanske 4-6 cm och fäster likadant i andra ändan, man slutar ca 1 cm från kanten då det är sömsmån. Fästa tråden gör du genom att sy fram och tillbaka i samma spår.DSC03302

Sedan klipper man rent från alla trådändar som blivit vid sömanden. Efter det så pressar du isär sömen hela vägen (Bild 3) där dragkedjan sedan skall sys på plats. Har man ett känsligt tyg så tar man ett så kallat mellanlägg, man tar helt enket ett ofärgat bomullstyg  och lägger i mellan tyget och strykjärnet.

DSC03306 DSC03304

Steg 4 – Att sy i en dragkedja  

Nästa steg är att sy i dragkedjan. Vi vänder rätsidan upp och börjar med att fästa dragkedjan på den vänstra sidan. Vi börjar med att fästa dragkedjan med en nål i den ända vi tänker börja.

DSC03307

Man sticker alltså in dragkedjan under den delen vi nu sytt ihop och fäster en nål så att sjäva blixtlåsen sitter precis i öppningen Ni ser att nålen är fäst i ytterkant på drakedjans ända!

DSC03309

Därefter byter vi pressarfot till en för dragkedja som brukar vara standard på de flesta symaskiner. Vi sätter tyget i symaskinen och gör precis som innan, vi syr med ett avstånd från kanten som ser snygg ut och börjar med att fästa tråden genom att sy fram och tillbaka en gång. Så här ser en pressarfot för dragkedja ut! Har du ingen så går det köpa på en sybehörsaffär. Pressarfoten gör att du kommer intill dragkedjan och det är ett måste för att det skall bli snyggt!

DSC03310

DSC03317

När vi kommer till slutet på öppningen så syr vi förbi den ytterligare ca 1 cm och sedan stannar vi där med nålen nere i tyget. Lyfter upp pressar foten och vrider tyget i 90 grader så vi kan sy en rak söm över dragkedjan till andra sidan.

DSC03316

Vi sätter ner pressar foten och syr sömmen på ca 2cm. Så gör vi om samma sak igen så vi hamnar i rätt riktning för att sy fast drakedjan på andra sidan. Vi stannar med nåler i tyget, tar upp pressarfoten vrider tyger 90 grader sätter ner pressarfoten och syr hela vägen tillbaka på samma sätt. DSC03317

När vi kommer till motsatt ända så stannar vi där vi ser att vi kan möte upp den andra ändan och gör exakt samma sak en gång till. Vi stannar och har nålen i tyget lyfter pressar often och vrider tyget 90 grader. Sätter ner pressar foten och syr ca 2 cm och möter upp änden på sömmen vi började i och fäster d v s syr fram och tillbaka en gång i samma söm. Så här skall de se ut då!DSC03327

Undersidan ser ut så här! DSC03325

Steg 5 – Sy ihop kudden

Nu har vi sytt ihop den del av kudden som skall ligga nedåt i soffan och sytt på dragkedjan. Det ”svåra” momentet är nu klart, nu lägger vi delarna räta mot räta och nålar noggrant ihop de tre öppna ändar som är kvar. Vi byter pressarfot igen och återigen använder vi pressar foten som ett mått på sömsmån. Vi fäster tråden i båda ändar.DSC03329

Vi vränger kudden och peter ut hörnen och vips så har du en fin kudde kvar….jag sydde två på . Om vi vill ha skarpa hört så klipper vi av hörnen snett av.
DSC03336

Lycka till! 🙂 🙂

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

19 tankar om “Beskrivning på hur syr man kuddar med dragkedja