Recept på vaniljbullar med strösocker!


Just nu längtar jag lite efter regn så jag kan vara inne och baka i helgen. Vi får se hur det blir. En sak som jag längtar efter att baka är mitt bästa recept på vaniljbullar med strösocker! Jag har en favorit när det kommer till bullar när man köper dom på konditori, och det är bullar som har en fyllning med vanilj.

Därför har jag gjort en basdegs med kardemumma, och när jag gör vaniljbullar så formar jag dom till släta bullar. Därefter fyller jag dom med vaniljkräm. Vaniljkrämen gör jag av vanligt marsanpulver. Bullarna blir fantastiskt goda även utan vaniljfyllning. Jag minns min barndom när man åt kardemummabullar som man doppade i kall mjölk! Mums!

Recept Vaniljbullar, ca 25-30 st

50 gram jäst

200 gram smör

1,5 dl strösocker

3 dl mjölk

2 ägg

2 kryddmått salt

2 tsk krossad kardemumma

11-13 dl vetemjöl, ca 2 dl till utbak.

Fyllning

Marsankräm eller egen tillverkad vaniljkräm

4 dl mjölk

10 msk marsanpulver

Ställ i kylen minst 20 minuter innan använding så den hinner tjockna till.

Så här gör du

Börja med att smula gästen i bunken till matberedaren. Värm mjölken till 37 grader och häll i bunken och blanda med handen tills all jäst löst upp sig helt.

Tillsätt strösocker och kryddor. Rör ner äggen. Därefter tillsätter du rumsvarmt smör lite i taget och låt matberedaren gå några varv på lägsta nivån, tillsätt mjöl, men spara ca 2 dl till utbakning.

Låt degen jäsa under duk i ca 45 minuter.

Knåda sedan degen och dela den i 25-30 delar beroende på hur stora du vill att bullarna skall vara.

Ta sedan en bulle och forma den först till en slät rund bulle. Platta sedan ut den i handen och lägg ca 1 msk vaniljkärm. Kläm/nyp sedan ihop bullen noggrant så ingen vaniljkräm kan rinna ut. Forma den rund och vänd den delen ner på ett bakplåtspappren. Låt dom sedan jäsa på plåten i ytterligare ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg innan du sätter in dom i ugnen.

Baka bullarna i ugnen på 250 grader i ca 8-10 minuter.

När bullarna kommer ur ugnen pensla dom med smör och doppa i strösocker. Mums!

Så goda och perfekta att lägga i frysen och tina! Dom blir fantastiska! Älskar att ha frysen full och bjuda på när det kommer något. Behöver dock en frys till inser jag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.