Prepparering av löparskor när man är plattfot 3 kommentarer


I dag skall jag prepparera mina nya löparskor. Jag är nämligen plattfot och alla belstningsskador jag får när jag springer är direkt relaterade till att jag är plattfot. Därför prepparerar jag alltid mina löparskor med uppbyggnader.

Jag kan självklart använda en avgjutning jag fått hos ortopeden, men den är otymplig och passar inte för ändamålet. Den gör det tråkigt att springa. Därför har jag sedan många år tillbaka prepparerat alla mina löparskor själv. Det fungerar superbara.

Under min ungdom skämdes jättemycket för att jag var plattfot, men sedan väldigt många år tillbaka så bryr jag mig verkligen inte om det. Däremot vill jag inte ha skador men det finns massor av lösningar för det. Därför har jag också ofta sulor i skor med klack för att jag skall belasta foten rätt.

När man är plattfot så belastar man fel delar av foten på grund av att man saknar fotvalv. Det i sin tur kan resultera i en mängd olika typer av symptom. Att foten domnar bort när man sprungit några kilometer, eller att det känns som att strumporna har knölat i hop sig under framfoten.

Det löser jag med en pelott. Den limmar jag fast på rätt ställe i skon ovanpå sulan. Sedan limmar jag även fast ett fotvalv under själva sulan i skon. Detta gör att min fot belastas på rätt sätt som på vilken vanligt människa som helst. Jag slipper skador och kan springa långt utan problem.

Det tog mig många år att förstå att jag kan lösa detta själv. Utan hjälp av sjukhus och inlägg som ändå inte funkar. Jag har verkligen hittat den perfekta lösningen och det känns så skönt.

Det enda problemet är att man inte sedan vill byta sina skor för man vet att man måste göra om samma resa. Därför brukar jag köpa flera par och inte vänta till sista minuten. Om man har flera par kan man alternera vilket i sig gör att löparskorna håller längre!

Det får bli dagens lilla tips för dom med plattfot!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Prepparering av löparskor när man är plattfot

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Matti, Jag har inte riktigt räknat på det men jag brukar köpa nya löparskor en gång om året ungefär, då fortsätter jag sedan att använda dom gamla parallelt under åtminstone ytterligare ett halvår. Jag tycker nämligen att skorna håller längre om man har något att byta med så dom får torka ur efter varje användning. Mitt problem brukar vara att hälkappan går sönder! Men jag skulle säga drygt ett år i alla fall.
   Ha en fin kväll!
   //Berith