Att bygga egna planteringslådor! 4 kommentarer


I dag tänkte jag skriva lite om att bygga egna planteringslådor. Vi började bygga egna planteringslådor när vi byggde vårt orangeri. Det började med att orangeriet stod på en bergsknaller och vi ville göra något runt om kring orangeriet. Dels för att kunna plantera runt om eftersom allting bestod av berg, men också för att det skulle se trevligt ut. Därför byggde vi odlingslådor längs hela orangeriet och tanken var först att odla grönsaker där. Under byggperioden så ändrade jag mig och bestämde jag mig för att sätta vackra Fjärilsbuddleja runt om orangeriet istället. Vi byggde av tryckt virke och alla vet att det inte är bra att odla grönsaker i jord som ligger mot just tryckt vikte eftersom det avger gifter som man inte vill ha i sin odling.

Klä odlingslåda med platonmatta
Isolera odlingslådorna med platonmatta

Isolera planteringslådor med platonmatta

Vi löste det enkelt genom att isolera lådorna med platonmatta och sätta fast mattan med hjälp av lister. Platonmattan används ofta för att isolera husgrunder mot fukt och består av miljövänlig polypropuren som inte är farligt för människan. Den innehåller inga skadliga kemikalier och används både till förpackningsmaterial, leksaker och medicinska inplantat. Självklart skall man alltid kontrollera den platonmattan man själv köper mot leverantören för att vara på den säkra sidan.

När vi byggde orangeriet och dess odlingslådor så fanns Popcorn med oss och han ville gärna vara med som ni ser på bilden nedan. Här är grunden för orangeriet klar och lådorna byggda runt om.

Hos oss har vi byggt egna planteringslådor både längs vårt orangeri men även två andra pallkragar. Nu skall vi göra framsidan och där kommer vi också göra planteringlådor. Det finns flera fördelar med att isolera med platonmatta och det är att spara trät så att inte fuktig jord ligger direkt emot trät. Sjävklart kan man göra samma sak om man byger med vanligt trä för att just spara trät.

På framsidan skall vi bara ha blommor och buskar i lådorna så där spelar det egentligen ingen roll mer än att just att skydda trät.

Här ser ni hur det ser ut i lådorna som vi byggde runt orangeriet! Platon mattan är fastsatt med farmarskruv. Det är en skruv som man använder när man skruvar i plåt som har en gummiring och en bricka som även den håller tätt emot platonmattan

Det färdiga resultatet med en list längs upp för att hindra fukt och jord att komma i mellan.

Om du själv vill islolera egenbyggda odlingslådor med platonmatta så kontrollera just den leverantören av platonmatta vad plasten innehåller!

Hoppas du gillar mina tips!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Att bygga egna planteringslådor!