Att ha orangeri eller växthus!


Det är en fröjd att ha växthus. Det är faktiskt en av de bästa investeringar jag någonsin har gjort, ja förutom mina bostäder då förstås men ur ett perspektiv av att man verkligen avänder det och att det dessutom ligger väldigt mycket i tiden att odla och skapa på egen hand!

Här nedan ser ni vacker mangold med cerisa och oranga skaft! Underbar och inte bara en fröjd att se på utan också att äta!

Jag har nu i januari/februari satt cirka 400-500 fröer, förer som kommer bli till plantor och som i många fall skall planteras om och växa till sig innan det är dags för utplantering.

Jag tänkte därför skriva lite om just det.

Plantering gör man utifårn när man vill att växterna skall vara ”klara” och det betyder olika beroende på vem man är så klart. Jag vill att mina växter skall ge tidigare skört och/eller blomma tidigare än om jag hade köpt dom i handeln och det gör att jag börjar med mycket av min odling i just slutet på januari!

Att driva upp frön till plantor tar ca 1-3 veckor innan dom alls kommer upp beroende på sort! När växten sedan får sina första två hjärtblad så väntar man ännu en tid till blomman eller grönsaken får ytterligare 2 blad som är karaktärsbladen för växten. Då är det dags att plantera om blomman eller grönskaen till en större kruka. Även här är det viktigt att inte plantera om i för stor kruka för då får rötterna för mycket utrymme, utan man får göra 2-3 omplanteringar för att få tillväxten på bästa sätt!

Jag tycker själv inte att det är speciellt arbetsamt att plantera om 400-500 växter, utan för mig är det roligt och rofyllt att se dom små växterna utvecklas under mina fingrar och det är det som är så himla roligt!

Jag har vissa återkommande favoriter, men sedan prövera jag nytt varje år för att se. Förra året prövade jag kål, men det var ingen bra sommar för kål eftersom det var så varmt och ohyran tog över och jag bestämde mig för att ta bort dom, så i år blir det bara broccoli. Kålplantorna var dock väldigt vackra och jag lyckades få väldigt fina plantor! Så här såg dom ut när dom stod på tillväxt i mitt orangeri.

I år har jag planerat om min skörd lite grand för att passa mitt matbehov i större grad. Det är lätt att man bara vill så men inser att man inte använder det i samma utsträckning!

Nu blir det lite mer omhändertagande av små plantor och sedan kanske det blir lite bakning på schemat! Skönt att vara lite ledig!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.