Cederträpanel för en helt underhållsfri fasad


Nu har vi kommit så pass långt med vår utbyggnad i två plan att det börjar bli dags att sätta panelen. På vårt hus har vi cederträpanel för en helt underhållsfri fasad. Jag skall därför beskriva varför vi valt cederträ och fördelarna med ceder, och hur det är möjligt att den kan vara helt underhållsfri.

Vårt showroom har också underhållsfri cederträ-panel

Här nedan kan ni cederträpanel på vår senaste byggnation, nämligen vårt showroom. Jag tycker att det är så fantastiskt snyggt och stilrent! Man väljer själv om man vill behandla cederpanelen och behålla den lite röda färgen. I vårt fall behandlar vi inte cederträpanelen då vi vill ha den vacket grå. Därför gör vi ingen behandling av panelen över huvudtaget och då blir den vackert grå med tiden!

Vår nya utbyggnad är i två plan och här ser ni hur gammal och ny cederpanel möts. Ni ser också hur snyggt grå panelen är på vårt hus!

Vi har bott i vårt hus i över 13 år. Vi har under dessa år aldrig behövt göra någonting med fasaden. Den behöver inte tvättas, inte målas, inte oljas. Den är helt underhållsfri.

Översta fasadpanelen är redan klar på vår utbyggnad då vi har använt det vi hade över sedan vi byggde vårt showroom. Det räckte precis med överliggande brädor exakt som på orginalhuset. Detaljer är viktigt.

Måste visa ytterligare en bild till på vårt underbara showroom!

Varför välja cederträ som fasadmaterial

Många undrar vad det är som är så bra med ceder? Jag skulle säga att framför allt är det väldigt snyggt och stilrent. Dessutom är cederträ helt underhållsfritt! Då menar jag verkligen helt underhållsfritt. Finns det en bättre kombination?

Cederträ är inte bara fantastiskt snyggt. Cederträ är också ett väldigt beständigt träslag och ett hårt material som håller bra för utsatta lägen. Vi bor en bit från havet med mycket salt i vindarna. Jag skall inte sticka under stolen med att en underhållsfri fastad självklart lockar. Jag skulle dock säga att det är framför allt utseendet man vill åt. Cederträ får en silvergrå färg med åren som blir bara vackrare med tiden.

Dessutom så måste man se det ur ett långsiktigt perspektiv, och med det också säkerställa att avverkning görs under former som gynnar tillväxt och återväxt. Detta som ett steg i rätt riktning från ett samhäller med slit-och-släng och i stället investera i material som håller i det långa loppet. Jag skulle säga att det är en generationsfråga.

Ofta använder man just cederträ till utvändig bekländnad på husfasader och på senare år har det blivit mer vanligt och till och med väldigt trendigt. Ceder är ett ädelträ och är av naturliga skäl lite dyrare än andra träslag men med fördelarna den ger så är det absolut prisvärt.

Val av leverantör

En sak som är viktig när man vill ha cederträ är att få tag på bra kvalitet. Precis som med allting annat så är detta A och O. Det är så klart inte alla leverantörer som kan tillhanda hålla detta och därför är vi väldigt noga med vårt val, precis som med allting annat.

Under tiden vi bygger har vi fått mängder med förfrågningar nu när vi bygger ut om just fasaden. Det är många som tar en promenad extra förbi och ställer frågor. Det tycker vi är jätteroligt så klart!

Önskar er en fin kväll! Här skiner solen och jag skall ta en promenad med vovvarna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.