En pedants bekännelser


Lördag och här kommer en pedants bekännelser. Jag känner mig inte riktigt till freds. Min träning och matplanerinig fungerar men denna vecka har det blivit lite rörigt här hemma och eftersom jag är en sann pedant så stör detta mitt estetiska sinne. Jag fungerar helt enkelt sämre när jag inte har ordning och reda.

Vi är alla olika det tror jag att de flesta av oss kan vara överens om. Jag är en person som ALDRIG  har snyggt på ytan och stökigt i skåpen och lådor. Jag har för det mesta snyggt och städat på YTAN och då är det också ALLTID fint i skåpen. Detta kan göra min sambo lite galen i bland. Min princip är att jag skulle aldrig i mitt liv trycka in en tröja eller en handduk in i ett skåp för att få snyggt på ytan. Då får den hellre ligga utanför och vänta tills jag har tid att lägga in den fint i hopvikt så att det ser fint ut. Samma princip i alla skåp och lådor. Jag manglar fortfarande alla lakan. Redan för många år sedan köpte jag en egen mangel när jag flyttade till hus och inte kunde utnyttja min bostadsrätts tvättstuga i källaren längre.

Allting har sin egen plats i en pedants hem

I mitt hem har allting sin egen plats. Alltifrån skovårdsartiklar till medecin, ljuslyktor som inte används, till  glödlampor, förlängningskablar och julpynt och instruktionsböcker. Jag är lite av en ordnings-fascist. Allting är noga märkt och om man inte lägger tillbaka saker där det skall vara så kan jag få ett ”mindre utbrott”. Nu överdriver jag kanske lite för att det skall bli roligare att läsa. Ni kanske kan se en hysterisk pedant springa om kring hemma hos mig.

Kläder i garderoben hänger i färgskalor eller någon annan ordningsform. Skärp ligger rullade i sin egen låda. Smycken har sin egen plats, skor har en alldeles egen garderob. Jackor har också en egen garderob. Korta jackor för sig, och längre på ett annat ställe i garderoben.

Just nu har jag ett stort problem. Jag har för mycket kläder och jag hoppas nu att vi på sikt skall få löst även det problement genom att bygga ut just en ny walk-in-closet till mig. Så detta innebär att jag just nu är jag inte tillfreds med min garderob och inte riktigt kan få till den ordningen som jag så gärna vill ha.

Just nu sitter jag här och funderar om jag skall ha en bloppis kanske för att bli av med lite saker jag inte längre använder. I vissa fall saker jag aldrig har använt! Vi får se om jag kommer till det beslutet.

Är det enkelt att leva med en pedant

Det kanske inte alltid är enkelt att leva med en pedant, men sanningen är den att det är inte alltid enkelt att vara en pedant heller. En pedant ställer i bland orimliga krav på mig själv och jag har svårt att jobba om jag inte har rent och städat runt omkring mig. Jag kan inte samla tankarna på ett bra sätt.

IMG_3873

Hur kan det ta sig uttryck då kanske ni undrar. Ja om jag inte har tid att vika i hop handdukar så kan dom ligga ovikta i tvättstugan. Eller så hinner jag vika ihop dom men vill ha gott om tid att lägga in dom fint i skåpet. Då kan dom bli liggande på kanten av ett bord eller soffan några dagar tills jag har tid att ta mig an detta.

IMG_4477

När nya saker skall in i en pedants hem

Det kan också ta sig uttryck som häromdagen när jag köpte några nya kokböcker. Det finns inte i min värld att jag kan tänka mig att ställa upp dom på min kokbokshylla förrän den är rengjord. Även om jag nyss gjort det! Den beskrivningen är på pricken jag! Hellre får dom ligga på bänken och vänta, än att jag sätter upp dom på en icke iordninggjord hylla.

En annan dag inhandlade jag två paket med en ny typ av galge på IKEA. Detta för att de jag redan har ”bygger” så mycket efter som det är rejäla trägalgar. Så jag har tänkt testa dessa för att se om det blir bättre. När jag sedan får min nya walk-in-closet så vill jag att själva garderoberna skall vara vita och tapetserade i bakgrunden och jag vill ha vita galgar! Dessa verkar perfekta för de är tunna. Jag har också problem med dom gamla galgarna att klänningar halkar av. Detta på grund av att dom är helt släta och dessa har en liten ”böj” man kan sätta klänningsbandet i. De kostade 40 kr för 5 stycken och jag behöver åtminstone ett 100-tal men jag började med två paket för att se om jag gillar dom! Dom är snygga i alla fall.

IMG_4479

Det var lite om hur det är att vara pedant. Inte helt optimalt. Nu blir det fika med semlor. Älskar semlor!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.