Förodla och några tips!


Det finns mycket information på internet om allting som har med odling att göra, men det är en sak som slår mig. Det är precis som om alla försöker hålla vissa saker för sig själva. Att man talar om vissa delar men inte andra.

Därför tänkte jag att jag skall delge av dom tips jag har. Det kommer med säkerhet bara innefatta vissa saker efter som vi alla odlar olika saker och det är lite tanken.

Det är också lätt att odla för att det är roligt men sedan upptäcker man att man inte äter så mycket av just det. Jag gjorde det med squash förra året. Jag fick extremt mycket och upptäckte att jag inte använde det i samma utsträckning som jag fick skörd, så detta år står jag över squash.

Jag börjar odla i slutet av januari och början på februari. Jag bryr mig inte alls om vad som står på fröpåsarna för jag gör efter eget huvud. Det finns också mycket utrustning man förväntas ha och jag kan bara säga av egen erfarenhet att förra året var första året på länge som jag drog upp plantor, och jag hade inte tillgång till någon växtbelysning alls, däremot lät jag samtliga plantor stå i fönster med värme underifrån och när plantorna väl kommit upp så sänkte jag elementen så mycket jag kunde på alla ställen.

Vad jag saknade var så klart ett växthus där det är mycket svalare än inomhus men det gick fantastiskt även utan  och jag skulle våga påstå att mina 300 plantor blev över förväntan. Jag misslyckades inte med någonting. Allting blev fantastiskt. Så med det sagt så säger jag ”odla på fönsterbrädorna” för det är så himla roligt att komma hem och titta om något tittat upp ännu, eller hur plantorna ser ut! Liv som frodas!

Mina underbara petunior som jag sedan satte på sidorna i mina balkonglådor där jag hade luktärtor hela sommaren och hösten! Tänker sätta exakt samma färger i år plus ytterligare en färg!

Alla råd som står på fröpåsar, utmana dom! Jag för-odlade sockerärtor och bönor inomhus och satte ut några av plantorna redan i april under fiberduk. Dessa plantor blev de kraftigaste och finaste jag haft, medans de som jag satte ut i början av juni som det stod på fröpåsen inte blev i närheten! Så med det sagt vill jag ge er några råd

  1. Dra upp lite extra plantor att experimentera med. Sätt ut dom tidigare för att utmana tiden. Självklart står det tider på fröpåsar för att dom skall kunna försäkra sig mot att man sätter ut det för tidigt och alla vet att det kan vara frost in i Maj. Så när du sätter ut plantor tidigt se till att du täcker med fiberduk, det kan man göra i flera lager.
  2. Sätt ut sättpotatis i mars och lägg över flera fiberdukar och täck med glas eller lock med plexi så får du tidiga potatisar. Räkna med att potatisar tar ca 10-12 veckor att driva upp.
  3. När du läser om att du som nybörjare inte skall sätta vissa plantor utan vänta tills du blir lite mer erfaren, strunta i det, varför skulle du inte kunna sköta dom lika bra som någon annan.
  4. Sallad sätter jag inomhus redan i februari och börjar så ute redan i mars men med fiberdukar för så fort det blir ca 4 grader så börjar plantorna växa. Sedan direktsår jag samtidigt. Det gör att jag får sallad under flera perioder och kan skörda hela tiden.
  5. Sätt gurka inom hus i en balkonglåda och bind upp trådar mot en gardinstång. Då klättrar plantan uppåt och ni kommer få gurka långt innan det blir varmt ute! Härligt och roligt! Så här såg mina gurkplantor inomhus ut förra året!Så våga utmana tider och texter som ni läser för om man skulle rätta sig efter allt man läser så känns det som om alla skörd först sent på sommaren och till hösten och man vill dra nytta av alla nyttigheter mycket tidigare!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.