Att gjuta i betong! 2 kommentarer


Jag blev så inspirerad sist jag var på besök hos en handelsträdgård som ligger i Varberg. De hade gjort tallrikar av betong som kostade 795 kr styck och de var så coola tyckte jag. Genast tänkte jag att jag måste pröva att göra egna! Funderade länge och väl på hur jag skulle hitta en bra form och insåg att mönstret måste finnas på ”baksidan” och det var då jag kom på att jag skulle åka till loppis och leta fina silverbrickor!  Jag skall självklart ha dom endast för dekoration men jag skulle vilja ha sådana på bordet i mitt nya växthus när det är klart som en del av dekorationen.

När jag kom hem så började jag därför leta efter lämpliga former och sjävlklart blev det ett besök hos några loppisar! Ni kanske läste mitt inlägg härom dagen när jag visade vad jag hittade på loppis. Flera helt underbara silverfat som jag skall gjuta betongtallrikar av!

Dessutom är silverbrickorna jag köpte helt underbara!

Jag hittade brickor med exakt samma mönster som jag sett på Träslövs Trädgårdar i två olika storlekar. Jag tog ett kort när jag var där för att minnas detta och det såg ut så här!

Jag fullständigt älskar att göra saker själv. Det känns alltid så himla tillfredsställande att göra saker med händerna särskilt när man som jag jobbar mycket framför en dator mest hela dagarna! 🙂

Därför tänkte jag ge er tips hur man gjuter i betong och vad man behöver!

  1. En form så klart (man behöver inte köpa dyra former, däremot måste man ha något som kan fungera som form och när det kommer till tallrikar så måste man ha någon med mönster på baksidan efter som den ytan som är ”neråt” är den ytan som blir fin, medans ytan där man fyller på sin betong skall vara neråt för den blir mycket grönvre!
  2. Man behöver rapsolja för att man sedan skall få ut det man gjutit. Inte svårare än att smörja in en kakform man skall baka i!
  3. Sedan behöver man såklart finbetong! Vilken konsistens man skall ha beror på vad man skall gjuta men här får man prova sig lite fram.
  4. Jag köpte lite spackelspadar i olika storlekar och prövade mig fram med lite olika konstistens. Det enda jobbiga är att man måste vänta på att det härdar! 🙂 Otålig var mitt förnamn! 🙂

Så här ser mina första två ut, men jag skall göra om dom för dom blev inte optimala…jag är dessutom pedant! En jobbig åkomma i bland, men alltsom oftast en väldigt bra egenskap! 🙂

Riktigt coola om jag får säga det själv, och det får jag! 🙂 🙂 Denna gång gjorde jag så tunna jag vågade och visst ser det ut som en riktigt tallrik. Nu skall jag bara förfina min metod! 🙂 Så det blir ännu bättre resultat! 🙂

Hoppas jag nu gett er lite tips för vad ni kan göra på er semester. Vi får se hur många tallrikar det blir! Så här ser min första provomgång ut! Inte illa, men kräver lite justeringar! 🙂

Kommer bli superfint eftersom jag dessutom har en liten och en större med samma mönster så jag kan ”duka med förrätt och varmrätt”!! Det kommer bli perfekt där jag tänker mig när allting är klart…och ni är med på resan som alltid!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Att gjuta i betong!

  • Ewwa

    Men, WOW, så häftigt!!! Det där var hur snyggt som helst – och att det var jättekul att gjuta dem, förstår jag också!!! ??? Några försök till, så får du nog dem helt perfekta!?!

    • pretty Inläggsförfattare

      TACK!! Riktigt kul! Så himla fina men jag måste gör om det några gånger så jag får dom perfekta! 🙂 🙂 🙂