Inredningstrender 2016


Trenderna för 2016 ser ut att innehålla många spännande element och några att hålla utkik efter är följande.

1. Redan 2015 så hade trenden med geometriska mönster på klinker och kakel blivit stor. Marrakech är ett ord som många känner till innebörden av och under 2016 så kommer vi än mer använda dessa geometriska mönster på många nya sätt. Vi kommer se många kök och badrum med klinkers och kakel med dessa mönster, men vi kommer också säkert se inslag av att man lägger en matta av Marrakech i ett annat golv. Ett nytt sätt att använda klinker och vi kommer säkert få se många mer kreativa lösningar. Det ser jag fram emot.

IMG_3461

Klinker från Marrakech

Vi kommer säkert även få se detta på bänkskivor och liknande. Liksom ”virrvarr” en gång i tiden var stor och har fått sitt genombrott ännu en gång så tror jag att vi kommer få se nya fräcka mönster på bänkskivor.

Om vi håller oss till sten och klinker så kommer vi även se mycket mer cement i både golv, bänkskivor och klinker och kakel. I dag finns det plattor som helt och hållet skall påminna/ efterlikna cement/ betong.

Vi kommer också se mer av klinker  som skall efterlikna ett trägolv med trägolvets struktur som gör att du nästan inte kan skilja den från ett trägolv.

w9

2. Metall, vi kommer hitta nya sätt att använda metall och vi går från den mer industriella produkter till mer genomtänkta och designade produkter som snygga inredningsdetaljer i metall. Ett exempel på en sådan som garanterat är eller kommer bli en klassiker är lyktan du kan bygga ihop från Tom Dixon. Den påminner lite om den en gång så populära byggbara ljusstaken från Svenskt Tenn som du idag kan köpa både nyproducerad men även på auktionshallarna till höga priser.

6777093528

Ovan: En reproduktion av Caesar Stoffi & Fritz Nagel modulljusstake från 1965. Man kan hitta den på auktioner eller som nyproducerad.113063_1

 

Den finns i olika metallfinish och man kan även bygga ihop den och varför inte använda lyktor med olika finish när du skall bygga ihop.

tom_dixon_guld2

66-2799

Bord från Ellos

3. Återvinna, produkter som är tillverkade med återvinningsmaterial kommer fortsätta vara stort. Nu går vi från att ha slängt allting i våra sopor till att mer och mer sortera precis allting. Även kläder har blivit vanligt att stora kedjor samlar in för att återvinna och vi kommer garanterat att få se mer av sådana projekt. Det ligger helt i tiden.

4. Sten. Marmor har länge varit stort men kommer bli ännu större och vi kommer i större utsträckning använda marmor till alla möjliga produkter. Vi har sett att det kommer massor av bord med marmorskivor, men vi kommer även att se mer av marmor i våra badrum och i kök. I möbler kommer vi se marmor i kombination med olika metaller både blanka men även matta finish och i allt från guld till grå metall.

91-1677 66-2705 66-278691-1825

 

Produktbilder från Ellos

5. Färger. När det kommer till färger i inredningen så är pastellfärger stort och färgen grå i olika nyanser och det har delvis att göra med att vi nu försöker efterlikna cement på ställen vi tidigare inte haft cement/betong. Lila är en stor bubblare men vi får se hur många som vågar göra en lila fondvägg 2016.

6. Mattor och tyger. Vi kommer även se de geometriska mönstren på mattor och tyger och de började komma stort i slutet på 2015 men kommer dominera 2016. Även blom-mönster är stort våren 2016 både på mattor och tyger.

60824

Matta från Designers Guild

7. Naturen flyttar in är också en tydlig trend för 2016. Nu skall man efterlikna naturen även inne i from av växter och trä och detaljer från naturen. Det är bara fantasin som sätter gränsen. Vi kommer få se produkter av näver men även små verklighetstrogna figurer som kaninen och harar. Du bestämmer naturligtvis själv hur mycket av naturen du vill skall flytta in i ditt hem. Det är även här den blommiga trenden med tyger och mattor hör hemma för den som inte på riktigt vill flytta in naturen i hemmet.

60853

Jag hoppas ni fick lite inspiration till vad ni härnäst skall investera i till ert hem 2016. I gardiner skall det återigen vara mycket tyg. Det är viktigt att få upp höjden i rummet och vi sätter gardinstänger ända upp i taket.

60856Återigen är det trendigt att ha tyg på golvet. Förr i tiden var det ett sätt att visa att man hade mycket pengar. I dag är det mer en inredningsdetalj. Inte alla av oss vill ha tyg på golvet av den anledningen att det samlar damm, men en sak är dock säker gardinerna skall upp i taket och de får under inga omständigheter vara för korta. Max 1 cm ovanför golvet annars ser det futtigt ut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.