Mitt orangeri blev precis så underbart som jag tänkt mig! 2 kommentarer


Jag tycker om att beskriva resan om när vi byggde vårt växthus. Att ha ett växthus var länge en dröm och att äntligen få planera och göra verkligehet av sina drömmar var verkligen en helt fantastiskt resa. Fortfarande planerar vi runt orangeriet och utvecklar hela tiden. Det är så klart ett intresse som bara blir större och större. Det är roligt att experimentera med hur mycket vissa växter och plantor klarar för att utmana det som står på fröpåsar. Det är intressant hur styrda vi är av detta.

Ni kan läsa lite mer om början HÄR

Det är inte så många år tillbaka som jag odlade i mina land i sommarstugan och odlade en skörd potatis om åren i mina land. Då hade jag ett stort land. Numera har jag ett mindre land men får lika myket potatis och flera skördar! Potatis tar ca 8 veckor från plantering till skörd om man förgror potatisen.

Orangeriet används alla tider på året. Förra året planterade vi druvor. B både röda och gröna, och dessutom två träd med persikor. Jag hittar alltid på något nytt och testar, ändrar, justerar! Det är så himla roligt att prova och försöka!

I år har jag lite mer fokus på blommor än tidigare. Det skall bli kul att se vad jag kan åstadkomma från mina egna plockade frön. Det finns alltid nya saker att prova och lära sig nytt.

Sedan sätter jag ut redan färdiga plantor tidigt på våren och på det sättet så hinner jag få skörd så mycket tidigare och kan sätta nya omgångar.

Hyllorna ni ser har Stefan tillverkat och konsollerna är inköpta på Ikea och målade svarta. Hyllorna är tillverkade i mässing med en bockad kant och i en storlek som passar till alla mina odlingslådor.

Tidigt på säsgonen så ställer jag ut det som skall stå här och växa till sig. Jag förodlar t e x lök på det sättet eftersom det ofta är tjäle i marken och då hinner jag få tidig skörd av lök. Blasten på löken använder jag i sallader. Om man klipper tillbaka blast på lök och sparar ca 10-15 cm så växer själva löken sig större.

Med ett orangeri så får man en sådan underbar möjlighet att så för tidiga plantor som hinner ge skörd mycket tidigare än normalt. Mitt mål är att bli självförsörjande på grönsaker.

Varje årstid har sin charm och tulpaner odlar jag i lådor som jag sedan gör om till blom- eller kryddlådor. Perfekt storlek att odla gräslök, dill och sådant som man använder mycket av.

Det finns verkligen inte en detalj som jag ångar eller vill göra om. Vårt orangeri blev verkligen så bra som vi önskat.

Runt om orangeriet planterade vi Fjärilsbuddlejja första året och förra året satte jag massor av Allium som så ståtligt reste sig i våras innan det meta började blomma! Så vackert! I höstas stoppade jag dessutom ner ännu mer lökar. Så det är alltid lika spännande att se vad som växer upp.

Jag visste redan från början att jag både ville ha möjligheten att odla men även att ha en plats för rekreation! Jag kan inte nog understyrka att det blev precis allt det jag drömt om. Vi har ätit så många middagar och fikat så frekvent att vi ett tag nästan kände att vi aldrig satt inomhus! Då förstår ni kanske i vilken utstäckning vi använt vårt orangeri.

Äta hemmagjord pizza i kvällsvärmen i orangeriet är verkligen helt underbart och hundarna bara älskar att vara där. Kanske för att dom vet att det vankas fika eller mat. Dom springer ut mot orangeriet och Fonzen kan stå på terrassen och krafsa på dörren för han vill gå in. Han sätter sig direkt i en av fåtöljerna och sitter där och kikar!

Sedan när det kommer tidig vår kan jag sätta ut alla vackra plantor som jag själv drivit upp. Det är något alldeles särskilt med det.

Det fantastiska är klimatet! Det är som en förtidig vår, förlängd sommar och utanför kan det blåsa ”småspik”, men där inne är det varmt och gott. Det krävs bara lite sol för att klimatet skall bli helt ljuvligt.

Sedan blir det midsommar och allt är grönt och underbart!

Kvällarna är ljuvliga. Att sitta där i eftervärmen efter solens strålar och känna som om man befinner sig vid medelhavet!

På sommaren börjar alla stockrosor växa upp i rabatterna runt orangeriet. Jag plockar massor av buketter av luktärtor hela tiden. Så vackra och doftar så gott.

Detta ljuset är helt otroligt magiskt!

Jag skall visa mer om mitt orangeri och detaljer i min köksträdgård. Just nu håller vi på att bygga på nästa projekt. En utbyggnad i två våningar!


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Mitt orangeri blev precis så underbart som jag tänkt mig!