Att få lite vårfint hemma!


Ett sätt att få inspiration till att göra om hemma kan vara så enkelt som att titta på vackra bilder. Att studera detaljer och kanske ”stjäla med stolthet” någon detalj från en bild man sett!

Det jag vill göra med detta inlägg är att göra er uppmärksamma på hur mönster påverkar en inredning. Hur golv kan påverka en hel inredning, och hur man skall försöka tänka. Olika mönster får olika påverkan och man kan blanda olika mönsterbaser men man måste göra ett medvetet val för att det skall bli bra. Att blanda t e x småmönstrat med randigt blir fint och det är på det sättet att man måste balansera upp sin inredning för att det skall bli så där härligt som man önskar.

Jag har därför skrivit en liten beskrivning till varje bild för att ni skall förstå några av delarna som påverkar varandra.

Här nedan har man blandat mönstrat och enfärgat som är ett sätt att få balans på det mönstrade, om man tycker om mönster. Ett sätt att göra för att det inte skall bli för mycket av det goda. Mönster kan nämligen ta över och man kan få en känsla av att det blir för mycket. Tricket på bilden nedan med även det mönstrade golvet, är att gardinen är småmönstrad i förhållande till golvet och det gör att balansen blir bra. Man har även valt ett antal enfärgade detaljer som balanserar upp det hela.

På bilden nedan har man bara mönstrade gardinlängder, men istället valt möbler och golv som enfärgade och då räcker det för att balansera upp inredningen, men man kan alltid blanda enfärgade längder med mönstrade, eller även annan typ av mönster som t e x randigt.

Inredningen nedan så har man tagit en tapet som närmast kan beskrivas som enfärgad även om den har en effekt av svampmålning. Blandat det med mönstrade milda toner som tar igen färgen i tapeten. Vackert och ljuvligt mild. Blommorna utgör en vacker detalj.

Samma rum men annan inredning. Lägg märke till att golvet är vitt och det gör att färger och inredning förstärks. Rummet hade blivit helt annorlunda om det varit trägolv. Då hade det inte framstått som lika fräsch inredning. Här har man tagit en mönstrad soffa, men helt enfärgad!

Återigen, mycket mönster men man har istället lämnat alla väggar vita och jobbat med ett rutigt tyg till soffan och som också det balanserar upp övriga mönster i rummet. Mycket vita ytor och listverk gör att mönstret fungerar.

På bilden nedan har vi vänt på det hela, mönster på väggarna med enfärgat när det kommer till accentfärger i gardiner som göra att man återigen balanserar upp.

Här nedan en riktig karamell och när ser ni att man har vågat lite. en färg på tapeten som finns i gardinen men är inte den färgen som det finns mest av. Detta är ett fantastiskt sätt att inreda men inte alla som vågar tyvärr.

Här har mönster verkligen fått ta plats men för att komma undan med det så har vi i bakgrunden ute i hallen en tapet med grafiskt mönster och i övrigt så har vi enfärgade detaljer. Till och med listen är en detalj som balanserar upp mönstret och har en tanke. Så det är alltid detaljerna som gör det. Återigen så ser ni att tapetmönstret är småmönstrat, medans golvet har ett större mönster, och detta är ett måste för att uppnå en balans.

Detta var en liten inspiration för våren, men också en insikt i hur mönster påverkar en inredning och hur man skall tänka när man inreder. Man skall självklart välja de mönster och färger man älskar, men man måste förstå dess påverkan på inredningen för att kunna fullfölja och göra den ultimata inredningen med de färger och mönster man önskar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.