Att få planera en ny säsong!


Den här kommande säsongen har jag bestämt mig för följande tema i min lilla köksträdgård. Jag har tänkt mig sallader och allt sådant som man med fördel kan ha i sin sallad. Det är något visst med att gå ut och plocka ihop ingredienser för en sallad och känna att man äter grönsaker som är närodlade utan besprutning eller gödning som är skadlig eller kan vara skadlig.

I år har jag tänkt mig följande, sallad av olika sorter, huvudsallad, ruccola, spenat, mangold. Sedan har jag tänkt mig en gurka. I kryddor har jag tänkt mig dill, gräslök i massor, basilika som jag skall odla i mitt orangeri, persilja, lök både vitlök, röd lök och gul lök

I övrigt blir det blomkål, brysselkål och broccoli. Självklart rabarber som jag satte 3 vackra stånd i våras. Potatis är ett måste!

Jag har även tänkt odla 4-5 sorter coctailtomater i mitt vackra orangeri. Under tomaterna i mitt orangeri har jag tänkt att odla massor av basilika för det blir ofta lite glest nere vid stammen efter som tomater fungerar så och ofta vill att man skall ta bort de nedersta bladen också för maximal utveckling av tomatplantan

Sedan kommer vi till det roliga och det är druvor. Tanken är att jag skall ha en grön och en röd druva i mitt orangeri!

Sedan kommer vi till blommor och jag har tänkt dra upp lammöron som skall eventuellt fungera som en fond till hortensia. Självklart njurvindor av olika slag som är mina favoriter. Petunior till mina balkonglådor som skall vara en planta av olika färg i slutet på varje balkonglåda och i mitten skall jag odla luktärt som skall även nästa år få växa upp på mina underbara klätterstöd!

Att fylla små vaser med luktärtor som i sin tur gör att det kommer ännu fler är en fröjd både för ögat och själen! Att börja sin morgon på det viset slår faktiskt det mesta! Att ha fått ett orangeri är som början på något nytt och samtidigt fortsättningen på mitt stora intresse av odling som jag haft sedan liten. Det finns en anledning att jag har haft 2 kolonistugor under min ungdom där jag har odlat allt jag har kunnat på lite mark! Underbart! Min första kolonistuga köpte jag när jag var 27 år och den låg precis intill havet i Göteborg.

Nu har jag min egen lilla oas och dessutom ett orangeri. En dröm som gått i uppfyllelse och inget jag kunde anat för bara några år sedan! Att dessutom ha möjligheten att kunna inreda sitt orangeri precis som jag vill, det har varit en fantastisk resa och det är inte riktigt klart ännu, men nästan!

Jag längtar redan nu till 2018 när jag kan börja sätta i gång alla sådder jag skall göra! Jag verkligen längtar efter denna kommande säsong som den första någonsin med ett eget orangeri!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.