Hur jag använder mitt orangeri!


Tänkte visa er hur det ser ut i mitt orangeri nu efter helgen när jag har planterat ut mina tomat- och gurkplantor. Detta är min första säsong med orangeri då jag aldrig tidigare varken haft växthus eller orangeri. Tidigare har jag drömt om ett växthus och när vi planerade inför byggnation och insåg att det var ett orangeri vi ville ha så föll allting på plats.

Alla jag pratat med säger att det är för tidigt att sätta ut plantor och för mig är detta ett sätt att testa gränser. Det farligaste som kan hända är att jag får börja om igen. Jag försöker alltid tänja på gränserna lite grand. För mig kan man alltid utmana vedertagna sätt. Det är bra att lyssna på andra men det är också klokt att använda sitt logiska tänkande.

Att ha både en plats för växter och en plats där jag kan göra fint och fika. Jag kan säga att det blir många kvällar här ute, det finns ingenting som mäter sig med att sitta här ute och tänka och drömma! Alla önskningar jag hade har gått i uppfyllelse och det blev faktiskt ännu mycket bättre än jag någonsin kunnat tro. Att man kunde tillbringa så mycket tid i orangeriet trodde jag kanske inte från början. Vi äter middagar, fikar och ”bara” tar en kopp kaffe!

Jag har planterat lök i krukor i orangeriet för att vinna tid eftersom det varit så kallt, för att sedan sätta dom i pallkragar när all tjäle är borta. Lök har jag planterat tidigt. Redan när det var minusgrader men då lindade jag in dom i flera lager med fiberduk.

Smultronplantorna har jag grott i mörker. De har stått i mitt sovrum där det är kolmörkt och när plantorna kom upp så ställde jag dom ljust och när plantorna växt till sig lite grand ställde jag ut dom i orangeriet utan skydd. Jag vet att jordgubbsplantor tål det och tror därför att detsamma gäller smultron då det är samma typ av plantor.

Några odlingar som stått här ute tidigt för att se när dom börjar gro. Det är dill, spenat, machetesallad och rädisor. Dill tar vanligtvis ganska lång tid på sig men här ute grodde det mycket fortare och börjar nu komma upp. Mest förvånad är jag över hur lång tid machetesalladen tagit.

Sedan har jag tagit några plantor silvernjurvinda och några njurvinda och utan skydd låter dom stå i orangeriet. Jag har ett 20-tal plantor av varje sort på insidan så jag vill se hur dom klarar sig, om dom klarar sig!

Om man läser allting som finns att läsa om odling och växter så är det alltid väldigt sent man kan börja odla allting och det vill jag utmana. Jag vill testa själv. Jag förstår att naturligtvis är det som står på fröpåsar något som dom skrivit för att säkert veta att ingen sätter ut det för tidigt. Därför testar jag mig fram vad som funkar. Ibland misslyckas jag men det har inte hänt så ofta faktiskt.

Till er som går och drömmer om ett orangeri eller växthus. GÖR DET, ni kommer inte att ångra det!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.