Hur jag tänker om inredning, mat och miljö!


Nu vill jag prata lite om inredning och i hop med det som just nu verkar finnas på allas läppar, nämligen miljön och även hur jag tänker!

Precis som i alla situationer med allting annat så tror jag inte alla kan göra allt, men alla kan göra något. Eftersom inredning är en stor del av det jag jobbar med så vill jag ge er min syn på saken.

Som inredare har jag alltid förespråkat att spara till det man verkligen vill ha och inte köpa något ”så länge” utan i så fall låna av föräldrar, syskon eller vänner, för det är just det där att ”jag köper dessa gardiner på IKEA så länge” och att köpa på impuls som bidrar till den stora konsumtionen.

När det kommer till inredning har jag har alltid förespråkat att spara sina pengar och investerar i något som man är nöjd med i kanske 10-20 år eller mer. Helt plötsligt så blir mitt tänk faktiskt miljövänligt. Jag säger inte att det man vill investera i nödvändigtvis måste vara dyrt, utan jag säger att man skall köpa något nytt till hemmet först när man kan lägga pengarna på det man vill ha och tänker behålla. Jag är inte bloggaren som gör om mitt hem hela tiden utan jag försöker addera detajer och komma på smarta ideér för att göra saker själv i mina DIY (do it yourself) inlägg.

Jag försöker därför skriva mycket om det jag brinner för nämligen inreding, mat, träning och odling.

Jag odlar för att äta och för att försöka ha så mycket färska grönsaker egenodlat som möjligt året runt. T e x brukade jag tidigare köpa minst en kruka med basilika i veckan. Nu odlar jag själv och har året runt! Behöver aldrig köpa längre! Det är miljötänk, men det tar en stund att själv komma underfund med hur man kan göra och hur man kan bidraga. Det är de små bäckarna som gör det!

Så låt oss vara överens om att vi skall vara mer hänsynsfulla mot både varandra och vår natur. Tänka oss för när vi inreder och köpa det som håller över tid och inte det som är modernt just nu och som försvinner tills nästa säsong. Behöver vi verkligen nya stolar till matbordet varje år!? Är det inte bättre att investera i något som håller över tid! Det kommer inte kosta mer!

Att laga mat med ingredienser från egen trädgård är något alldeles speceiellt. Men i år kommer jag också frysa mer av alla färska grönsaker.

När det kommer till inredning så är mitt förslag att du gör en moad board om hur du vill se ditt hem, rum för rum, och jobba mot den tanken över åren. Allt behöver inte ske på en dag! Det gör också att när du väl vet vad du vill ha så blir det också enklare att INTE impulsköpa saker.

När det kommer till mat, gynna våra svenska bönder och odlare och försök att äta vad årstiden bjuder för annars blir det oftast importerat. Dessutom finns det en god sak med att äta kött och grönsaker som odlas inom landet för då blir produktionen större i Sverige, och om något händer i världen så kan Sverige till större del försörja sig själva med vad som behövs!

Däremot kan vi inte gå på människor som inte har råd att handla något annat än det som är billigast och kanske importerat. Vi måste visa hänsyn för varandra i alla situationer vad det än vara månde! Som jag sa tidigare, var och en gör vad dom kan. Jag tror inte på höjda skatter och förbud, det drabbar dom som har sämst ställt och om vi andra i stället bidrager på det sätt vi kan så är det en stor faktor till att allting blir bättre. Alla gör vad alla kan efter egen förmåga.

Jag har t e x de sista två veckorna bestämt mig för att göra matsedlar utifrån vad jag har hemma. Tittat i frysen och i kylen och mina skåp. För jag har upptäckt att jag de senaste åren köper jag ”det jag känner för” den dagen. Vilket i många fall gör att man slänger en hel del mat. Det är slut med det nu. I veckan skall jag frosta av min frys och försöka köpa det som finns bra erbjudanden på och använda frysen i större utsträckning. Vi lever faktiskt i ett modernt samhälle men fantastiska resurser.

Jag skojar inte när jag säger att de senaste två veckornas lunch och middag kostat i runda slängar 20 kr/ portion! Denna veckan blir det ca 13 kr/ portion och då äter vi fläskfilégryta, laxbiffar, pasta, broccolipaj. Man kan äta både bra gott och miljövänligt och knepet är att använda sig av det man för tillfället har hemma. Göra större grytor. Köpa när det är bra erbjudande och lägga i frysen i stället för att köpa det man känner för just den dagen.

Att jag odlar för att äta färska grönsaker gör jag inte bara av miljöskäl. Känslan av att ha egna färska grönsaker slår det mesta, men det är också ett bra bidrag! Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något!

Hoppas ni får en fin dag! Själv skall jag till tandläkaren klockan 08:00 så jag får se till att komma i ordning nu!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.