Odla och föröka Silvernjurvinda!


En av mina absolut tio i topp växter på sommaren är Silvernjurvinda. Silvernjurvinda är en sådan fantastiskt vacker växt och den passar till det mesta med sina silvriga vackra blad. Vilken plantering som helst blir vackrare med dessa graciösa blad som slingar sig åt alla håll. För mig har Silvernjurvinda alltid varit ett måste i mina planteringar. Sedan jag började driva upp egna plantor så är det så otroligt härligt att kunna vara frikostig i sina rabatter och krukor med just Silvernjurvinda. Därför tänkte jag tipsa er i dag om att odla och föröka Silvernjurvinda!

Odla och föröka Silvernjurvinda!
Odla och föröka Silvernjurvinda!
Odla och föröka Silvernjurvinda!
Odla och föröka Silvernjurvinda!

Silvernjurvinda passar så väl med blommande växter med bara gröna blad. Det som är så vackert är att kombinera blad i olika storlek och färg, men Silvernjurvinda´s grå-gröna blad tillsammans med gröna och limegröna blad. Silvernjurvinda förhöjer vilken plantering som helst.

Silvernjurvinda odlade från egna frön
Odla och föröka Silvernjurvinda!
Odla och föröka Silvernjurvinda!

Jag brukar så mellan 40-60 plantor varje år i januari. Jag planterar bland annat i mina krukor tillsammans med andra blommor. Men jag har också planterat silvernjurvinda längs med hela mina fina buxbom-häck på framsidan. Varje höst samlar jag in massor med frön från Silvernjurvinda som jag sedan sår i slutet på December. Det är så himla roligt att kunna dra upp sina egna plantor från egna frön, som dessutom blev ännu finare och kraftigare än vanligt vid den här tiden!

Hur man tar sticklingar från en Silvernjurvinda

OM man inte vill dra upp egna plantor så kan man alltid köpa en planta och ta sticklingar i från. Silvernjurvinda är väldigt tacksam att ta sticklingar i från och rotar sig otroligt snabbt. Här nedan ser ni dom nya sticklingarna jag satt! Jag tycker nämligen att det är roligt att både dra upp egna plantor från frö, men också ta sticklingar för att se hur snabbt dom blir stora och fina. Jag älskar allt med odling.

Nya sticklingar som skall bli fina plantor

När man tar sticklingar från en Silvernjurvinda växer den snabbt och bildar massor av grenar. Man kan också toppa den så att den blir extra tät och fin.

Det går också alldeles utmärkt att göra som jag gör och klippa en slinga som inte rotat sig ännu, och sätta ner i väl fuktad jord! Man kan även dra upp en slinga som redan rotat sig och sätt i en egen kruka. Det är det absolut snabbaste sättet att få nya små plantor.

Silvernjurvinda ihop med andra vackra bladväxter

Här nedan ser ni ett exempel på att jag satt Silvernjurvinda i hop med andra vackra blad i andra färger och så vackert det blir. Så här frodiga och fina blir Silvernjurvinda när man fått dom i jorden!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0986-1024x685.jpg

Att driva upp egna plantor och spara pengar

En Silvernjurvinda kostar mellan 59-69 kr i blomsterhandeln. Då känns det ännu mycket bättre att kunna driva upp alldeles egna plantor i stället. Särskilt när man behöver så många som jag behöver och vill ha. Då sparar man väldigt mycket pengar. Så klart hade jag inte köpt 60 stycken Silvernjurvinda, men när man kan dra upp dom själv så är det jobbet och tiden det tar som är den enda begränsningen. Särskilt när man också tar egna frön på hösten.

Att blanda Silvernjurvinda med Njurvinda, som är en nära släkting, är otroligt fint eftersom Njurvinda har mörkgröna blad och Silvernjurvinda har silverfärgade blad. Jag tar egna frön även från Njurvinda.

Om ni inte provat det redan så att driva upp egna plantor är bland det roligaste jag vet. Man får en fantastisk lön för det arbete man lägger ner och man kan omge sig med massor av blommor och blad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.