Skapa nya rabatter!


I dag har jag påbörjat planeringen av nya rabatter i sommarhuset. Det är tidskrävande och när jag väl har gjort klar själva planeringen så skall jag också genomföra den! Det är den delen som är den mest arbetsamma. Jag har tänkt göra planteringar med mycket växter  så och liten yta för ogräs att komma upp!

Vissa rabatter har jag redan och skall ”bara” grävas om,  medan andra är helt nya jag har tänkt ut och då blir det naturligtvis lite jobbigare för då får man börja helt om från början!

Att plantera och planera växter är ungefär som att inreda ett rum. Alltför många gör misstaget att sätta en ensam buske här och där mitt i gräsmattan och det vill jag gärna jämföra med att hur ofta man sätter en ensam stol mitt i ett rum, och sedan inget mer? Det är precis samma sak! Vill man göra något mitt i gräsmattan ja då gör man en liten större plantering i stället och det blir genast mycket finare!

Precis som när man inreder så skall man använda sig av den skalan av färger som tilltalar, och för mig är det grönt och lime i olika konstellationer….

…gärna i kombination med allt som går åt blått och lila…

…och så rosa då förstås…

I de delar där det är lite silande solljus har jag tänkt mig daggkåpa och en blå näva tillsammans med lite högre grässorter. Där det är full sol och varmt har jag i stället tänkt pion, rosor, salvia och lavendel….eller jag något åt det hållet….även lite rosor och kantnepeta blir väldigt vackert, men som sagt ännu är jag bara på planeringsstadiet! Det får inte heller bli får många olika sorter utan det gäller att hålla ihop alltsammans, precis som med inredning!

Där jag har parkeringen av bilar skall jag också göra något men där har jag tänkt att plantera ett litet silverpäronträd för att ge växterna lite möjlighet till skugga också, och för att det är fint att få lite höjd!

Jag lovar självklart att visa allteftersom arbetet fortskrider men detta är ett projekt som kommer ta tid…

Sedan har jag några växter i min trädgård som jag vill ta vara på, en sådan är en perenn luktärt som är så fin och man måste också ta vara på det som redan trivs och som är vackert!

Hoppas ni får en fin fortsatt kväll!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.