Skötsel av citronträd!


En av de växter som jag köpt denna säsong för att ha i mitt orangeri är ett citronträd. Saken är den att jag har aldrig haft ett citronträd och jag råkade glömma trädet ute tidigt i våras när det kom några frostnätter. Mitt citronträd frös i topparna och alla blommor och fruktämen frös!

Jag blev jätteorolig och tänkte att jag hade tagit död på mitt första citronträd och ställde in det i orangeriet och vårdade det ömt. Klippre bort alla blad som fått sig en frostknäpp (nästan alla) och gjorde allt jag kunde för att det skulle återhämta sig.

Då blir man verkligen glad när trädet börjar producera nya fina blad och även 3 nya fina knoppar varav en slog ut just i helgen.

Hur sköter man då ett citronträd? Ja, man ställe rinte ut det när det finns risk för frost :)! Jag vattnar mitt träd varje dag. När ett citronträd står i ett orangeri där det är ganska varmt så behöver det också mer vatten, och jag vattnar trädet med medelhavsnäring ungefär varannan dag. Svag dosering och särskilt nu när det blommar så fint. Näring ger man trädet mellan mars och augusti, sedan under september till februari så vattnar man bara med vanligt vatten.

Jag har även en duschflaska med vanligt vatten och duschar trädet så ofta jag bara kan, och när jag är hemma så duschar jag så fort jag kommer in i orangeriet och allt detta har gjort att mitt citronträd verkar trivas jättebra hos mig.

Så skall ni skaffa ett citonträd tänk på att inte ställa det i en för torr miljö för det klarar det inte! Det kan med fördel stå på terrassen under sommaren och soliga dagar, men till vintern behöver det förvaras på ett ställe där det inte blir för kallt men heller inte för torr luft. Det ett citronträd behöver är ljus året runt och det kan vara knepigt att få till.

Ni kan skymta en av två citroner, och en citron har jag redan skördat!

Hoppas ni fick lite tips om ni själva tänkt införskaffa ett citronträd. Det är lite extra roligt med lite exotiska växter!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.