Att sy en duk! 2 kommentarer


Att sy en duk är kanske bland det enklaste man kan göra. Det krävs förstås att man har en symaskin och ett vackert tyg som man vill göra en duk av.

IMG_3476

Jag tycker det är vackert med duk på bordet, och för länge sedan köpte jag detta tyg som jag skulle sy en duk av men det har liksom inte blivit av. Nu när jag dessutom har den vackra mattan till och det dessutom är Nyårsafton så ville jag göra lite fint.

När man skall sy någonting så skall man, när man mätt upp tyget i den längd man vill ha, alltid klippa bort stadkanten, det finns aldrig något tillfälle när man behåller en stadkant. En standkant är den kant som stadgar upp tyget när det vävs och det är därför lite tätare vävt så behåller man den så kommer fållen inte att bli rak och fin. Ett litet tips på vägen bara.

IMG_3482

Sagt och gjort så mätte jag upp 140 centimeter som jag behövde och klippte till. Sedan klippte jag bort stadkanterna på båda sidor om tyget.

När man kommit så långt så är det dags att styrka in det som skall bli fåll på långsidorna på duken. När man skall sy så startar man alltid med långsidorna oavsett vad det är man syr, gardiner, kuddar, dukar etc. Jag som är van stryker in förs 1 cm mot avigan och sedan viker jag in den en gång till 1 cm så att det blir en fåll. Sedan är det dags att sy.

Det är viktigt att man använder rätt färg till sytråden då det blir mycket snyggare då.

IMG_3483

Man syr så nära kanten på fållen som man kan utan att man syr utanför förstås. Man använder linjen på pressarfoten på symaskinen för att veta att man är rätt och tittar på pressarfoten när man syr och inte på tyget. Tittar man på tyget är det lätt att det blir snett.

IMG_3484

Sagt och gjort när långsidorna var klara så tar man kortsidorna och då är det viktigt att de kommer kant i kant i varje ända av duken och för er som är ovana så rekommenderar jag att ni nålar både långsidor och sedan när ni är klara med det, även kortsidorna.

Resultatet…

IMG_3512

IMG_3508

Vill ni sy tabletter till bordet så gör man det på samma sätt.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Att sy en duk!