Hur räknar man ut tygåtgång till gardiner?


I dag tänkte jag lära er hur man räknar ut hur mycket gardintyg det går åt när man skall sy gardiner.  Det finns en mängd saker man måste tänka på och jag tänkte jag skulle skriva lite om detta.

När man skall sy gardiner med mönster på så är det viktigt att mönstret hamnar på samma ställe på samtliga längder annars så kommer det se väldigt konstigt ut. Något man kanske inte tänker på om man inte själv syr så ofta, och därför tänkte jag förklara grunderna bakom detta.

Så här går man till väga;

  1. Mät först hur långa gardinerna skall vara. Om ni skall sy nya gardiner så föreslår jag att ni utgår ifrån att de skall gå ända upp till taket och sluta 2 cm ovanför golvet.
  2. När man tagit måttet och vi säger att gardinen skall vara 258 cm färdig mått på gardin. Då är vi redo att börja räkna.
  3. Man tar först reda på hur stor mönsterrapport tyget har i centimeter (det står alltid angivet på varje tygsort) Låt säga att rapporten är 68 cm för att vi skall ha något att räkna med.
  4. Vi vet nu samtliga förutsättningar och för att kunna räkna ut tygåtgången och sy en gardin som skall bli 258 cm färdig. För att räkna ut tygåtgång lägger man till 30 cm i sömsmån för varje gardinlängd man skall sy.
  5. För en gardinlängd med dessa förutsättningar så går det åt 258 cm + 30 cm (sömsmån) = 288 cm.
  6. För att veta att mönstret hamnar på rätt ställe tar vi den totala längden vi behöver och delar med mönsterrapportens storlek.                                 288 cm/ 68 cm = 4,23 mönsterrapporter. Då måste jag ha 5 hela mönsterrapporter för varje gardinlängd jag syr, för att kunna få två exakt likadana längder där mönstret börjar på samma ställe och det blir då alltså 10 rapporter x 68 cm =6,80 meter tyg för två gardinlängder

Så man måste alltså räkna ut den exakta åtgången för en längd först och när man vet hur många mönsterrapporter det går åt för en längd så multiplicerar man bara antalet rapporter för en längd med antalet längder man vill ha

Så enkelt räknar man ut tygåtgång. Så nästa gång när ni står där och beställer tyg och tycker det blir mycket så förstår ni nu varför och kan istället själva räkna ut tygåtgången. Det tyg som sedan blir över mellan rapporterna kan man sedan använda att sy kuddar av! 🙂 Så inget behöver gå till spillo! 🙂

Om tyget istället är enfärgat då blir det mycket enklare då tar man som ovan färdig längd 258 cm och lägger till sömsmån på varje längd och då behöver man inte tänka mer än så för då vet man att det går åt exakt 288 cm/ gardinlängd.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.