Öljetterad gardinlängd! 4 kommentarer


Nu är jag på gång att sy en ny längd som skall hänga bakom ena soffan från Designers Guild. Tyget är tryckt och har samma mönster som soffan fast mönstret är väldigt mycket större. I dag hänger en limegrön längd där i sammet.

IMG_0136

Tänkte beskriva för er hur man gör när man skall sy längder med öljetter.

Som vanligt gäller det att ni beräknar tygets längd till att börja med. Har ett mönstrat tyg är det viktigt att mönstret börjar på samma ställa på samtliga längder om ni skall ha mer än en längd för annars kommer det se konstigt ut.

Tyget jag skall sy i heter Palasini Cobalt och kommer från Designers Guild förra höstkollektionen, jag har valt det för att inte bara ha det senaste uppsatt utan måste också kunna visa något från tidigare kollektioner.

IMG_0114

Det första man börjar med är att som alltid klippa bort det som kallas stadkant. Anledningen till att man alltid klipper bort den är för att den är oftast lite hårdare vävd och träden längs ut tenderar till att bli hårdare dragen och därför blir det inte bra om man behåller den och försöker fålla för då får man inte en rak kant. Så man skall alltid klippa bort stadkanten på alla tyger.

IMG_0116

På stadkanten brukar en anvisning säga vilket som är upp respektive ned på tyget. I bland är det uppenbart men många gånger är det svårt att avgöra vilken sida som är tänkt att var upp på ett tyg. Därför makrerar jag alltid den kortsida som skall vara upp med två nålar i båda sidorna så att jag inte av misstag klipper bort stadkanten och sedan vet jag inte vilket som är upp och. Ett litet tips på vägen.

IMG_0115

Därefter klipper jag bort stadkanten på båda långsidor om tyget. När det är klart så stryker man in fållen längs långsidorna

och börjar med att stryka in ca 1,3 cm med avigsidan upp.

IMG_0121

När vi gjort det hela vägen så viker vi den en gång till och stryker en gång till. Nu skall du ha en fåll som blivit 1,5 centimeter bred och nu återstår sömnaden. För den ovane är det nåla som gäller oavsett vad man syr.

IMG_0120

Du lägger tyget så att du syr så nära kanten du bara kan. Det bästa är att ta hjälp av pressarfotens linjer och titta på den och lägga tyget därefter. Tänk på att varje gång du vill stanna symaskinen, se till att nålen är nere i tyget, detta gör att du undviker att sömmen blir ”vinglig”.

När man syr längder för öljetter så skall kanten där uppe på gardinen var mycket bredare än normalt.

Först tillse att du har rätt sida upp på tyget och lägg avigsidan upp på strykbrädan och stryk in 1,5 centimenter av tyget längs hela kortsidan i ovankant. Därefter tar du en tumstock eller en mätsticka och viker ner tyget 13 centimenter. Var säker på att det blir exakt 13 centimeter och mät också efter att du strukit tyget. Här är det viktigt på milimetern för om du inte gör det noggrant här bli gardinen sne. Nåla vartefter du strukit ber kanten.

IMG_0119

Dags att sy, sy alltid så nära kanten som möjligt så blir det snyggast.

IMG_0150 (2)

Nu kommer vi till det arbete som kräver lite tankearbete och precision för att alla öljetter skall hamna på rätt ställe. När man sätter i öljetter så måste öljetterna vara jämnt till antalet annars blir det fel när du sätter upp den. Min rekommendation är att sätta endast 8 öljetter i en längd som är mellan 1,30 -1,4 bred. Då blir den snyggast och med lagom veck när den kommer upp. Oftast är det 10 stycken i ett paket men det blir oftast för många.

För att det skall bli snyggt när man mäter ut var öljetterna skall sitta så är det viktigt att man tänker på några detaljer.

Öljetterna måste sitta exakt 5 cenitmeter från ytterkanten om man gör med 8 st öljetter, detta för att det skall se snyggt ut från sidan när man sätter upp gardinen. Man måste även ha några centimeter till ovankant för att det skall bli snyggt, och jag väljer att göra mina hål 3,5 centimeter nedanför ovankant. Själv har jag gjort en mall eftersom jag gör det så pass ofta. Man mäter ut först de två yttersta och sedan beräknar man var de återståede 6 öljetterna skall sitta för att alla skall vara på samma avstånd. Slagverktyget kan man köpa i en välsorterad sömnadsbutik. Själv har jag ett proffsverktyg som går att slipa och det behövs då och då.

IMG_0139

IMG_0140

Börjar därför med att placera ut det öljetter som skall sitta längst ut i kanterna, därefter mäter man in de återstående 6 öljetterna och alla skall ha exakt samma avstånd till varandra. Jag poängterar igen, att öljetterna måste vara jämt till antalet annars får du en ända med avigan ut.

Så här ser det ut när alla hål är slagna.

IMG_0137

Sedan tar man bara öljetterna och lägger den ena halvan av öjetten under gardinen och sätter ihop dom med ett ”snäpp”

IMG_0142 IMG_0143

IMG_0144 (2)

IMG_0145

Sedan kan man alltid provhänga gardinen för att slutligen fålla den. En fåll bör i normalfallet vara 7-8 centimeter bred. Jag gjorde min idag 8+8. Det vill säga jag strök in först 8 centimeter, vek en gång och strök en gång till. Nålade och sydde.

Klart…

IMG_0154

Så då var det klart…antar att jag måste sortera lite mer papper då! 🙂

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Öljetterad gardinlängd!

    • pretty Inläggsförfattare

      Hej Sonja,
      Så glad du gör mig!!! 🙂 🙂
      Jag blir så himla glad när någon kommenterar mina beskrivningar för det är det som är hela tanken att jag skall kunna hjälpa någon som inte alls brukar göra detta till vardags, enligt devisen att allting är enkelt om man kan det! TACK igen och ha en underbar vecka och hoppas du tittar in här igen!
      //Berith

  • Barbro

    Hej Berith!
    Tycker det är så snyggt m öljetter. Funderar på att testa själv. Men är lite fundersam. Jag har köpt ngra öljettekappor tidigare. Då jag har tvättat dom, så har öljetterna delat på sej. Och tyget har fransat upp sej, i hålen. Hur kan jag förhindra detta? Om jag skall göra detta själv!?
    Mvh Barbro

    • pretty Inläggsförfattare

      Hej Barbro,
      Tyker absolut du skall satsa på öljetter det är verkligen jättefint. När du skall tvätta gardinen så tar du bort öljetterna. Lindhs säljer öljetter som finns i olika färg i plast men som ser ut som metall (silver, mässing etc) som man kan snäppa bort. För att få tyget att inte fransa sig så kan man självklart sy några kaststygn om tyget innan man sätter fast öljetterna, men själv har jag aldrig haft besvär med detta. Låt mig veta om du har några mer funderingar! 🙂 🙂 Gott Nytt År också! 🙂
      //Berith