Sy gardinlängder! 2 kommentarer


I går fick jag en stor leverans av kuddar och tyger, många meter tyg skall bli nya gardinlängder till alla mina skyltfönster. Det är bara att hugg i och jobba på! Tänkte därför att jag skulle ge er en enkel beskrivning i hur man syr gardiner! Jag lovar sedan att visa igen när jag väl sätter mig och syr i helgen!

Vill ni sy kuddar så hittar ni en beskrivning i min blogg under kategorin sömnad! 🙂

Hur lätt är det att sy gardiner, det är superlätt. Tänkte därför jag skullle göra en enkel berskrivning till er. Men man måste var noggran och inte ha brått.

bild111

Steg 1

Innan man börjar sy så är uppmätningen det absout viktigaste och mitt råd till er som inte syr så ofta och inte har vanan inne, är att mät fler gånger innan ni kllipper i tyget. När ni mäter skall ni inte anväda ett måttband då det är elastiskt, ni skall alltid använda en tumstock eller något mätband som är stumt! En tumregel är att man använder totalt 25-30cm till sömsmån till en längd! Tänk på mönster också, en gardin som är mönstrad skall böra på samma ställe i överkant! Annars ser det konstigt ut. Detta måste man räkna med när man räknar ut hur mycket tyg man behöver.

DSC09621

Steg 2

Stadkanten skall alltid bort på ett tyg då den alltid är tätare vävd så betyder det att om ni inte tar bort den så kommer hela fållen bli rynkigt. Stadkanen är alltså den yttersta kanten på varje sida om tyget.

Steg 3

Stryk nu kanten på gardinen som skall bli ytterfållen, beroende på hur bred ni vill ha den, men 1-1,5 cm brukar bli bra, när ni strukit 1,5 cm så viker ni tyget en gång till och stryker så att det blir en fåll. Ni nålar och syr en söm så långt in så att sömmen i kanten på fållen ca 1-1,5 cm in från kanten, d v s precis i kanten där ni vikt, sy nu rakt och fint!

Steg 4

Gardinband. Här kan man göra lite olika men jag förestål att ni viker in tyget 8 cm och stryker och viker 8 cm igen (man kan även göra 2 + 8 cm).  Ni nålar sedan fast gardinbandet på den färdigstrykta ytan och låter gardinbandet gå kant i kant med nederkanten. Gardinband brukar vara 7 cm och detta gör att ni får 1 cm kant ovanför gardinbandet om ni gjort nerviket 8 cm, detta är för att när man hänger upp gardienen så döljer detta själva skenan. Ni syr fast gardinbandet med en söm både i över- och underkant

Steg 4

Fåll, fållen gör man alltid dubbel, d v s man viker in 7 cm och viker en gång till 7 cm och sedan syr man i ovankant! Öppningarna i sidorna syr man också en söm så långt ut som möjligt. Detta gör man både där uppe och nere, då ser man sedan två sömmar med ca 1 cm mellanrum. Det ser snyggt ut. Om man inte gör den dubbel så kommer det lysa igenom och då syns det att man snålat med tyg och det är inte snyggt!

Då var det klart, bara att hänga upp! Man kan också välja, som på bilden att ha garinlängderna på golvet. Förr i tiden gjorde man så för att visa att man hade råd med mycket tyg, och nu är det på väg tillbaka igen! Det är jättefint! Men vi är olika en del tycker inte om det för att det samlar damm!

DG_6992preview

Kommer med mer bilder när jag börar sy alla mina längder. Hoppas ni får en bra fredag!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Sy gardinlängder!