Förvara tulpanlökar innan plantering 2 kommentarer


I dag har jag köpt massor av tulpanlökar. Nu kanske ni undrar hur jag tänker eftersom det inte är riktigt dags att sätta dom ännu. Därför tänkte jag dela med mig om hur jag gör och tipsa om hur man kan förvara tulpanlökar innan plantering.

Anledningen till att jag ofta handlar tulpanlökar vid denna tiden på säsongen beror på att handelsträdgårdar ofta har bra priser på tulpanlökar i början på säsgonen. Jag brukar därför passa på att köpa vid två tillfällen. Första tillfället är nu när det är tidigt på säsgonen. Andra gången väldigt sent på säsongen då det ofta sätter ner priset.

Tulpansorter jag satsat på

Förra våren köpte jag ett antal sorter men i våras bestämde jag mig för att satsa på fler lökar men färre sorter. Jag förälskade mig fullständigt i en tulpan som heter Tulpan Pink Vision. Helt underbar och den stod också fin väldigt länge. Jag bestämde mig därför i våras att dessa skall jag köpa många av! Så det gjorde jag idag.

Tulip Pink Vision

Dessutom adderade jag en som heter Tulpan Amazing Parrot som är helt amazing som namnet säger!

Tulip Amazing Parrot

Detta kommer bli så fint! Jag längtar redan. Den tulpanen som heter Amaxin Parrot blommar i April-Maj och tulpanen som heter Pink Vison är lite senare och blommar i Maj. Det gör att man har fägring under lång tid och det är det jag strävar efter! Det ena avlöser det andra!

Tips om förvaring

Så kommer vi också till den delen jag utlovade i början. Hur man skall förvara tulpanlökar. Lökar skall förvaras svalt och mörkt. Så har du något förråd där du har lite svalare så är förslaget att förvara dom där. Se också till att öppna påsarna dom ligger i för att minimera fukt. Lökarna är fräschast tidigast på säsgonen och det är bra om man kan få ner dom i jorden i september.

Det som är fördelen med att sätta lökarna i god tid är att då hinner dom dessutom rota sig lite innan vintern och det i sin tur gynnar i sin tid blomningen. Det som händer om du sätter dom sent är att dom kanske kommer upp lite senare än beräknat. Det behöve rnatuligtvis inte vara fel det häller. Jag gör som sagt båda delar!

Jag kommer visa lite senare hur jag gör när jag fyller krukor med lökar!

Ha en fin dag!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Förvara tulpanlökar innan plantering

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Katarina,
   Vet inte i vilket skede du är. Om du vill sätta tulpanlökar eller om du just nu har vissna tulpaner.
   Tulpaner skall vissna ner helt och hållet för att kraften skall gå tillbaka till löken. Vill man vara riktigt säker på att få en fin rabatt så skall man sätta om tulpanlökar varje år. Dom förökar sig själva men de nya lökarna blir inte lika kraftfulla de första åren. Jag brukar flytta mina till en plats i trädgården där det kan få blomma när våren kommer så använder jag dessa tulpaner och plockar in i buketter.
   Jag planterar mina tulpanlökar på hösten gärna i september/oktober. Det går jättebra att plantera tulpanlökar i pallkragar och krukor se bara till att lägg över något så inte djur tar dom för vissa vill gärna äta upp dom om det inte blir riktigt tjäle.
   //Berith