Höstfint i rabatterna och tulpankrukor


Har ni gjort höstfint i rabatterna ännu. Nu är det god tid att göra det. Jag brukar alltid fylla på jord vid den här tiden för att säkersälla att mina växter har tillräckligt när vintern kommer.

Att städa lite i rabatter brukar också gynna vårbruket så att ogräset inte hinner få fäste. Men det roligaste vid denna tiden på året är att göra fina tulpanlådor. Jag brukar börja i slutet av september och fortsätta under oktober för jag bor är det flera månader kvar innan det blir tjäle i jorden.

Det enda som händer om man får ner lökarna sent är att dom blommar senare än dom annars skulle ha gjort.

Det är väldigt enkelt att göra tulpankrukor och ofta är beskrivningarna krångligare än det behöver vara.

Så här gör man tulpankrukor

  • Allt du behöver är krukor med jord dom du kan ha ute under vintern. Se till att krukorna har hål i botten så eventuellt regnvatten rinner ut. Du behöver alltså inte förvara krukorna på någon frostfri plats som det ofta står utan du kan ha dom utomhus.
  • Sätt lökarna i september-oktober med samma djup som står på påsen eller 3 gånger lökens storlek.
  • Täck över med jord och låt krukan stå kvar ute. Det är nämligen ingen skillnad alls på att sätta ner lökar i landet eller sätta dom i en kruka. På båda sätt så kommer tjälen åt löken under vintern i vilket fall och det är en del av processen att dom skall ha en köldperiod.

Till våren blir det sedan så här fint!

Tulpanerna nedan var några av de sorter jag satte förra hösten. Detta är dom absolut finaste jag sett så jag har köpt många av denna sort. Helt otroligt vackra och väldigt hållbara dessutom!

Återigen vill jag poängtera, när man läser om att plantera tulpaner i kruka så står det ofta att man måste sätta in krukorna frostfritt!? Det behöver man inte alls göra. Vem vill har plats för massa krukor med jord på insidan i ett förråd. Så förbered nu massor med krukor med tulpaner. Det är bara att börja planera redan nu!

Hoppas ni får en underbar dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.