Hur man kan förändra sin tomt!


I dag tänkte jag skiva ett inlägg om det här med att man kan ha en tomt med olika bra/dåliga delar och göra något bra av det!

Vi har bott i vårt hus sedan 2007 och nästa år i maj så är det 12 år sedan vi köpte huset som då var helt nybyggt! På vår tomt visste vi att det skulle finnas vissa partier som inte var så lätta att göra något bra med. Vi visste också att vi är fulla med bra idéer och planer, bara vi har tiden. Vi har/hade t e x flera branta slänter med gräs som är svåra och faktiskt ganska farliga att klippa gräset på.

Vi hade också berg i dagen på baksidan och där bestämde vi redan från början att vi skulle bygga en gigantisk terrass. Då blev berget som formade terrassen med sina olika höjder och passager! I dag har vi en terrass på ca 120 kvm med inbyggt SPA. Något vi aldrig ångrat.

Denna bilden är tagen precis innan vi började bygga vårt orangeri förra sommaren!

Här ser ni den del som är grunden till orangeriet. Det ligger på en bergsknalle och marken nedanför var tidigare var full med sly där vi nu byggt vår köksträdgård och här nedan hade vi just startat det jobbet!

Staketet som formade det som senare blev vår underbara köksträdgård!

Här har vi kommit ett steg längre, med staket som omgärdar hela köksträdgården och med en liten utgång med grind och rosenportal!

För två år sedan ungefär så lämnde vi in ett bygglov för byggnation på hela tomten som vi sedan kompletterat i omgångar. Det var vårt showroom, vårt orangeri och så även den glasgång som skall förbinda huset med showroom och nu även vår utbyggnad på baksidan. Detta är skissen över alltsammans.

På den vägen har vi fortsatt och hela tiden haft tanken att ta del för del, men att det skall vara roligt att göra. Precis så har det blivit. Förra våren tog vi tag i den del som var näst intill en snårskog. En liten del vid sidan av vår terrass på baksidan av vårat hus, med en stor bergknalle och massor av sly. Vi röjde, och jag hade bestämt att jag ville ha en liten köksträdgård med tillhörande växthus. På så sätt så skulle vi få till något bra på den plats som vi tidigare bara tittat snett på! Vi har haft många planer med Attefallshus och annat men valet föll till slut på ett orangeri med tillhörande köksträdgård. Det bästa beslut vi tagit tycker vi båda. Dessutom var det så roligt med hela projektet som startade i mars med köksträdgården och i september stod det färdiga orangeriet på plats!

Vi formade också vår lilla köksträdgård som verkligen är hjärtat på vår tomt! En underbar liten plats med vackra syrenbuddlejor som omringar hela vårt orangeri.

Därefter gjorde vi klart skalet och insidan på det som nu blivit vårt showroom. Ett fantastiskt bygge som blivit precis allt det vi önskade i varje detalj.

Nu har vi kommit till nästa steg och gjutit plattan för någon månad sedan för den del som skall bli en glasgång som förbinder huset med showroom. Allting är redan klart. Marrakechklinkers ligger och väntar på att får blir det som skall bli ett smycke för huset.

Vi har samtidigt startat processen med byggnation på baksidan av vårt hus, en helt otillgänglig slänt som nu skall bli en fantastisk utbyggnad i två plan och där terrasser skall förbinda utbyggnaden med övriga terrasser!

Bara att gräva ut detta var ingen lek och det gjorde vi för hand!

Sedan murade vi upp den mur som skall bli stöd åt plattan som skall gjutas!

Nu har den fyllts med mackadam och överst med flis för att bli ett jämt underlag att gjuta plattan på. Allting är noga inmätt för att denna delen skall komma i exakt samma höjd som vårt hus! Den nya utbyggnaden kommer också få en öppen spis och övervåningen kommer som sagt bli min nya walk-in-closet med balkong!

I planeringen har vi även gjort en planering för vår framsida och redan denna sommar har jag tagit steg för att det skall hinna växa till sig lite grand till nästa säsong. Jag har grävt upp allt befintligt och gjort nya rabatter och planterat buxbomshäck längs med hela muren och rosor i en liten angränsande rabatt! Här skall sedan en terrass gå längs husets framsida som får en förbindelse med vår nya utbyggnad. Till nästa säsong hoppas jag kunna plantera färdigt när vi kommit så långt.

Med den nya utbyggnaden kommer också planteringa på den sida där vi nu bygger. Det skall bli en helhet, men ingen idé att starta förrän husbygget är klart!

Det handlar dock inte om att bli färdig så fort som möjligt. Utan vi vill verkligen att detta hus skall få så mycket själ som möjligt! Att göra det till en plats där allting är genomtänkt och där vi kan njuta av vårt hus och varandras sällskap!

Vi är previligerade som kan göra detta! Att vi kan jobba på det här sättet med vårt hus! Men det krävs också väldigt mycket hårt jobb. Vi ringer inte in någon firma som kommer och gör grovjobbet, vi gör allting själva! Allt från ritning, konstruktion, byggnation, målning, golvläggning och färdigställande! Det innebär många timmar med bärande, hämta verktyg, hämta virke och material, men vi planerar och det är en del av vad vi tycker är roligt och vi har ett gemensamt intresse men självklart måste man ha grundkunskaper i byggnation för att kunna göra detta!

Vi älskar att bygga och hitta på nya idéer och planer! För oss är det ett sätt att leva och det är precis samma sak som vi gör för våra kunder!

Jag hoppas ni gillar att följa våra projekt här på min blogg!

Önskar er alla en underbara dag!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.