Tips och trix med Inredning!


Är du liksom jag sugen på att göra om hemma just nu? Nu när hösten börjar visa sig med sina vackra färger och på morgonen när man känner att temperaturen börjar gå ner under 10 grader så vill man göra mysigt hemma!

Kuddar gör verkligen underverk, och är något man dessutom kan flytta runt i olika rum, och byta ut. När man väljer kuddar skall man välja med hjärtat för då tröttnar man inte. Oftast har vi en eller flera färger som vi medvetet eller omedvetet dras till oavsett vad vi tittar på. Här nedan en kudde från den senaste höstkollektionen i skuren sammet som är som ett helt konsverk i färgerna blått/lila/lime….denna kudde talar till mitt hjärta för några av mina favoritfärger är just lila, blått och lime. Ni hittar kollektionen HÄR

25311

Denna vackra kudde nedan finns i många färger och är i storleken 30x40cm och passar bra i en fåtölj, men också tillsamman med andra kuddar i andra storlekar i soffan. Det är väldigt fint att blanda storlek, struktur och material, det gör rummet mer levande!

22709

En matta som är ny för hösten är Kashgar Cobalt och den får tala för sig själv….den är i vintagestil och alla mattor är därmed lite olika! Just nu har vi 20% på mattor i vår webshop.

28271

Det tryckta tyget är också nytt för hösten och finns i ett antal färgställningar!

30836

Oavsett vilken färg man tycker om så är det viktigt att omge sig med just de färgerna man tycker om och som gör ens hjärta glad! Det är det som är avgörande om du tycker om ditt hem och trivs i din miljö. Inred inte ditt hem som någon annan, utan utgå helt från dig själv! I dag är det så många hem som tyvärr ser likadana ut! Många är dessutom rädda för att inreda med färg för det är av naturliga skäl inte lika enkelt som att inreda alla rum i vitt eller i en enda färg, dessutom har en del föreställningen om att man tröttnar på färg, vilket är helt felaktigt om man väljer de färger som hjärtat vill ha, då tröttnar man aldrig.

Hur inreder man med en röd tråd då? Låt oss börja med att slå hål på en myt att man inte skall måla eller tapetsera ett litet rum i mörka färger eller stora mönster! Allting handlar om belysning. Låt oss också avhandla att ”inreda med en röd tråd” inte betyder att man målar alla rum i samma färg och kallar det ”en röd tråd”. En röd tråd är något helt annat, det är en nyckel till hur man på ett icke uppenbart sätt får ett helt hem att ”sitta ihop” utan att man egentligen kan peka på en detalj utan det finns flera. En röd tråd behöver inte ens betyda att rummen är målade i samma färg eller nyans…däremot kan det betyda, och jag säger kan…Att alla rum har del av en färg fast på olika sätt! Det ena rummet, låt säga vardagsrummet, kanske har grå väggar, men sovrummet har grå detaljer och en helt annan färg på väggen, kanske till och med en mönstrad tapet! Den röda tråden är sättet man valt för att binda ihop rummen och den måste man noggrant planera!

Ett helt hem som man målar eller tapetserar i en och samma färg är knappast en röd tråd utan det kallas enhetligt och så ser de flesta hem ut när man köper dom. En röd tråd bygger man upp, och man planerar den från början! Det är som att lägga pussel. Så om du vill göra om hemma och verkligen vill att ditt hem skall få en genomtänkt ”röd tråd” sätt dig ner och planera rum för rum, men gör inte det uppenbara och måla alla rum i samma färg!

Här nedan ser ni ett badrum, även här måste man tänka vad man väljer för material då ni ser att golvet är mönstrat. Något man måste tänka på när man väljer plattor i övrigt så att inte intrycket blir rörigt. När man tittar på en enda golvplatta så kanske man upplever den som svart till merparten, men man måste hela tiden tänka på helheten! I ett badrum går det bra att ha ett golv på detta sätt om inredningen i övrigt är enfärgad, men i ett annat rum hade det blivit helt fel då golvet helt hade tagit över i så fall. I dag finns det en mängd parkettgolv som är väldigt flammiga i framför allt mörka bruna toner. Det blir nästan aldrig fint, då det precis som i detta lilla badrum helt tar över och man blir nästan ”åksjuk”.

bild 1 (4)

Att blanda mönster är en konst, avvägningen är hårfin från ett vackert rum till ett rörigt. Här nedan ser du en perfekt avvägning och blandning av mönster i ett sovrum, en av hemligheterna ligger i att blanda olika typer av mönster d v s intensiteten i dem och jobba med kontraster.

Sovrum

Låt oss också vara medvetna om att beslysning det är en del av nyckeln till ett vackert hem, och då måste man verkligen tänka på vad man sätter upp för belysning och vad det ger för typ av ljus. En lampa kan vara hur snygg som helst, men om man inte kan sätta den på rätt höjd och om lampan sticker i ögonen och bara sprider ljuset för att det inte finns någon avskärmning, eller kanske bara ger ”upp och ner ljus” då kan det aldrig bli fint! Den kan möjlighen fungera som dekor med en glödlampa som knappast avger något ljus alls, men det innebär att man måste ha annan belsyning. Man kan nästan aldrig få ”för mycket” belysnning, men oftast har de flesta för lite belysning i de flesta hem. Man måste ha både allmänbelysning och indirekt belysning, och belysningen skall planeras på olika höjder i ett rum, för att beskriva det på ett enkelt sätt.

28282

Nu har vi avhandlat att man inreder INTE med en röd tråd genom att måla alla rum i en och samma färg, låt oss vara överens om det! Så gjorde man på 80-talet och tyckte att man hittat lösningen på hur man får en helhet så man målade alla rum i persika eller svagt gult! Man inreder med en röd tråd genom att hitta en gemensam nämnare som förvisso kan vara en färg man leder vidare på lite olika sätt! Låt oss också avhandla att man inte får en lugn miljö om man har alla rum i samma färg…man får möjligtvis en tråkig miljö! Oftast så säger de som inreder sina hem i bara vitt, att det ger ett lugn. En lugn miljö för DIG får man om man inreder på det sätt som ditt hjärtat vill, d v s i en miljö med saker och färger som tilltalar just dig! För någon kan det betyda gult medans för någon annan är det beige överallt som gäller, precis som med inredning så är vi alla individer med olika tycke och smak. När vi inreder så utgår vi självklart för vad kunden gillar, det är inredarens uppgift att ta reda på kundens smak och överträffa kundens förväntningar och göra något som dom själva aldrig skulle ha kommit på. Det är en del av att det är så roligt att jobba med inredning för ingen dag är den andra lik och vi inreder i så många olika stilar! På sjukhus inreder vi i vitt för att alla ska kunna vistas där, vitt är mer en färg för offentlig miljö påstår jag. En färg som inte sticker ut men fungerar som en otroligt vacker kontrast i våra hem!

När man ser en bild på en inredning man tycker om så måste man titta på beståndsdelarna innan man går vidare och gör samma sak själv. Ett misstag många gör är att de kanske inte ser helheten. De ser en bild på ett vackert barnrum som bilden nedan! Den beståndsdel som man bara måste ha för att få ett sådant vackert rum som nedan är kontrasten, och i detta fall är det golvet. Golvet är vitt, och en del av väggarna är vita, detta gör avvägningen perfekt och har man ett trägolv blir det helt enkelt inte lika bra! Så vad försöker jag säga, jo man måste gå hela vägen för att få det där rummet man önskar annars riskerar man att lägga pengar på något som aldrig kommer bli fint!

barnrum3

På bilden nedan så ser du en av de senaste tapeterna från Designers Guild…

33305preview

Det är också viktigt att man har möbler som passar för rummet. Att man inte övermöblerar med möbler som är för stora, då är det bättre att ställa den möbleln någon annan stans. Spelar ingen roll hur snygg den är om den inte passar i mått, då skall man avstå och leta vidare. Det är detaljerna i ett hem som gör det, inte de stora dyra prylarna! Tänk på det vid nästa inpulsköp. En detalj som är superviktig idag när vi ofta väljer en typ av matbord och stolar i en annan stil, det är att matstolar verkligen passar till bordet både i storlek, det är fint när det bryter av, men det får inte se opassande eller klumpigt ut och även här är det bra att bryta former. Samma sak när vi väljer ett soffbord till vår soffa, då är det fint att t e x bryta formen, har vi en helt rak soffa så varför inte välja ett runt bord, och till och med en klädd puff med en glasskiva istället för att bryta av och mjuka upp! Det är detaljerna som gör det! På bilden nedan ser ni en soffa med runda former och ett bord som är rektangulärt! Det är det jag menar med att bryta av former.

bild

Kom ihåg att välja med hjärtat och var inte rädd för att ta ut svängarna, men planera i minsta detalj! Ni hittar många fina kuddar, plädar och mattor i vår webshop HÄR. Ha en skön torsdag!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.