I dag har jag startat om mina hydroponiska odlingar. Därför tänkte jag tipsa om hur du gör din egen hydroponiska odling av IKEA lådor. Jag odlar vid olika tidpunkter på året. Nu när jag tog bort ljusstaken i köksfönstret så blev det i stället en ny omgång med hydroponisk odling.
Detta är ett perfekt sätt att odla sallad och kryddor för husbehov och i dessa tider passar det dessutom perfekt. Jag har tillverkat mina lådor för hydroponisk odling själv.
I handeln kostar en låda för hydroponisk odling cirka 600 kr styck och det tycker jag är hutlöst för en plastlåda. Allt som är lite nytt och innovativt är det jättedyrt och egentligen är det bara en helt vanlig låda i plast med lock.
Förutsättningarna för den låda man skall använda är att det måste vara en låda där inte solens strålar och ljuset kommer åt vattnet, efter som det då bildas alger.
Jag bestämde mig därför att tillverka mina egna lådor redan för cirka 2 år sedan och har sedan dess fortsatt att odla. Perfekt särskilt på vinterhalvåret och under ett sådant här år med Covid-19. Jag har köpt lådor med lock på IKEA för en väldigt billig penning! Lådorna jag köpt heter ”Kuggis”.
Detta är det perfekta sättet för närodlat och odla den sallad och dom kryddor man vill ha i sitt eget fönster. Dessutom billigt och bra för plånboken.
Vad är då en hydroponisk odling?
Vad är då en hydroponisk odling? Jo det är när man odlar i bara vatten och tillsätter flytande näring. Näring tillsätter man när man fyller på vatten till odlingen och det gör man en eller några gånger i veckan. Näring kan du köpa hos dom flesta välsorterade blomsterbutiker. Det skall vara näring för just hydroponisk odling. Fråga om du inte hittar.
Förutom lådan behöver man små korgar i plast. Korgarna fyller du sedan med vanlig isolering (rockwool). Korgarna är av samma typ av korgar som du använder när du sätter ner en planta i en damm eller i ett akvarium. Du kan också hitta dom i specialiserade butiker för just hydroponisk odling och korgarna finns i många olika storlekar.
När du borrat hål i locket för korgarna och stoppat i rockwool så är det dags att placera frön i korgarna inuti isoleringen. Du skär ett snitt eller gör ett hål med något spetsigt så du får ner ett frö så lång som det står på fröpåsen. En pincett fungerar bra. Du odlar på samma sätt som om det hade varit jord.
Här är några enkla steg för hydroponisk odling
- För-borra locken med hål som dom löstagbara korgarna skall passa i.
- Sätt man korgen på plats
- Fyll korgen med helt vanlig rockwool
- Fyll lådan med vatten så att vattnet utblandat med näring enligt förpackningen så att vattnet precis nuddar korgen.
- Gör hål med något i rockwool så att man kan stoppa ner frön med en pincett.
- När sedan rötter vuxit ner så räcker det att rötterna ligger i vattnet för det är viktigt att det också finns syre i lådan.
Ett tips är att sätta möbeltassar på undersidan av lådorna så att de står säkert och utan risk att halka på fönsterbrädan.
Nu har jag odlat hydroponisk i några år och lärt mig vad jag vill ha vid olika årstider och därför har jag bara ett hål i varje lock. Jag byter lock om jag vill odla flera då jag har olika.
Denna omgång skall jag odla rucola, vintersallad och basilika. Jag använder väldigt mycket basilika i min matlagning och när man köper en kruka är den svår att hålla vid liv. I en hydroponisk odling får du otroligt fina plantor. Se nedan de gigantiska bladen på en av alla basilikaplantor som jag odlat!
Jag har också satt belysning i mitt köksfönster där jag har min odling. Det gör att det går ännu bättre med odlingen. Näsa steg är att syresätta vattnet precis som man gör i ett akvarium. Det gör jag också! Men först får man börja och se om man tycker det är roligt!
Hoppas ni gillar mina tips och blir sugna på att börja odla för husbehov!
Hej vad kul att du fixar egna lådor till odlingen! Det är ju hål i dessa lådor ser jag på bilderna – tejpar du igen dem? Eller låter du det var öppet?
Mvh
Kerstin E
Hej Kerstin,
Jag sätter gummigenomföringar för slang, och i hålen på ovansidan så sätter jag små gummibollar!
//Berith