Odla ett eget avokadoträd från en avokadokärna!


Hur gör man för att odla ett eget avokadoträd från en avokadokärna. Det är faktiskt enklare än man tror. Det enda som krävs är att du startar processen. Köp en helt vanlig avokado i din mataffär. Min rekommendation är att välja av dom lite finare och större och oftast lite dyrare (inte av dom i nätpåsar som är små) När du sedan skall använda din avokado så avlägsnar du helt enkelt kärnan och tvättar av den under rinnande vatten.

Använd tandpetare för att hålla kärnan delvis ovan vattenytan

Sedan tar du fram 3 tandpetere till varje kärna och ett glas med kallt vatten. Därefter sätter du i tandpetarna så att dom kan vila mot glasets kant utan att hela kärnan doppas i vatten. Låt ca halva- eller 1 tredjedel av kärnan sticka upp över ytan. Det är viktigt att den spetsiga ändan pekar uppåt!

Med hjälp av tandpetere så kan avokadokärnorna vila på glasets kant

Det enda du sedan behöver göra är att säkerställa att det finns vatten i glaste och fylla på vatten och i bladn även rengöra hela glaset och fylla på helt nytt vatten. Det som sedan skall hända är att kärnan spricker upp och det bildas rötter som växer ut

Avokadokärnor som skall bli Avokadoträd

Du kan med fördel vänta lite extra så att både rötter börjar bildas ordentligt och så att en litet träd börjar växa ur kärnan. Se bara till att hela tiden ha rötterna i vatten.

Odla ditt eget avokadoträd

Avokadokärnan får rötter

Så här ser det sedan ut när rötter börjar att bildas från kärnan. Du måste ha lite tålamod för det kan ta lite tid!

Så här fint är mitt första avokadoträd men nu har jag satt ytterligare 4 kärnor i vattenglas. Så här stort har det blivit på en månad ungefär sedan jag planterade det i en kruka!

När sedan tillräckligt med rötter bildats och du har ett litet träd så kan du plantera det i en kruka med jord! Sedan vill trädet stå ljust över vintern men inte i direkt solsken. Se till att vattna så att det inte torkar ut men det får inte heller så i vatten. Trädet växer på ganska fort om det trivs!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.