Mina hundar som familjemedlemmar! 2 kommentarer


Hemma hos oss så är mina hundar som vilken familjemedlem som helst, ja dom lagar inte mat och viker tvätt förstås! hahahahahaha….(hmmm kanske blir nästa trick jag skall lära dom) men man kan ändå säga att dom på sätt och vis gör det för dom vill vara med hela tiden. Dom befinner sig där jag är. Går jag ut och rensar i trädgårde så är dom någon meter i från mig, bakar jag så sover dom nedan för spisen etc. Bloggar jag så sover dom på bänken bredvid mig!

Den absolut vanligaste frågan jag får är ”om det inte är väldigt bindande att ha hund”, att man inte kan göra det man tänkt för man måste ta hänsyn till hunden. Ekvationen är ganska enkel, du måste ta hänsyn till hunden precis som alla andra medlemmar i en familjen. Handen på hjärtat hur många gånger gör du saker som du inte skulle kunna göra med en hund?

Taco kväll även för Fonzen!

Att ha hund är mysfaktor gånger 100 skulle jag säga. Det är som när du hade ett gossedjur när du var liten, men det här gossedjuret är det en levande varelse som inte vill något annat än att vara dig till lags och vara med dig 100% av sin vakna tid. Alltid glad, alltid på, vill alltid göra samma saker som du! Bara den förstår dig! Glad från första sekunden den vaknar. Så det viktigaste du måste göra är att etablera det där bandet mellan dig och hunden. Skapa bra rutiner, för hundar älskar rutiner när dom vet att dom ”gör rätt”.

Att lära dom ”vett och etikett” från början gör allting mycket enklare. Innan mat så får dom sitta fint och med ordet ”varsågod” så är det fritt fram.

Att lära vovvarna olika konster och trick är bland det roligaste. Jag tränar mina hundar uteslutande med positiv förstärkning. Visst kan man göra fel i bland, men bara man är medveten om det så kan man rätta sig själv.

Postiv förstärkning betyder att jag belönar postivt beteende, det dåliga försöker jag att inte låtsas om, då gör dom det inte sedan för det ger ingen belöning, enkelt uttryckt.

Alla små goda rutiner gör att du får en glad och följsam vovve! Dom mår bra av att följa rutiner precis som vilken varelse som helst!

Det gäller att skaffa sig en bra relation med sin hund, och den bygger man upp genom att visa den respekt, genom att prata med den, genom att ge den det den vill ha och det är mat, kel, lekar, godis och en egen plats i hemmet! Alltså inte mycket annorlunda än viken person som helst! Alltid ge.

Vovvarna vill vara med överallt, även när man åker och köper glass. Då tar vi en egen sked till dom och så får dom vara med!

Oftast är det till och med så att när man har hund så får man en annan dimension på det man gör. När man skall åka någonstans så tar man med sig en picnickorg för man vet att hunden behöver gå ut någon gång under färden och behöver färskt vatten och möjlighet att kissa. Det blir faktiskt en ganska mysig del att känna att man finns där och att hunden kan lita på att du har tänkt även på vovven.

Dom får vara med överallt. Denna blid är från när jag fyllde år och dom kom upp med tårta på sängen!

Det krävs planering för du kan ALDIRG lämna hunden ensam i bilen. En hund kan inte svettas och om det blir för varmt så kan du själv räkna ut vad som händer. En hund har också till skillnad från dig en stor päls på sig året om och 24/7. Så du måste planera hur du skall göra, skall hunden få föja med i bilen eller klarar den sig själv hemma i upp till 4 timmar. Varma dagar så brukar jag doppa tassarna i kallt vatten och lägga lite vatten på huvudet för att svalka!

Boss lyssnar noggrant på vad Stefan säger! Signifikativt för en Cavalier är att dom ofta vickar på huvudet fram och tillbaka som för att lyssna lite extra för att förstå! En hund kan läga sig mer än 200 ord och kortare meningar.

Just Cavalierer älskar barn och alla människor, men precis som alla så måste man säkerställa att barnen inte jagar voven eller drar den i svansen, eller på något annat sätt är hårdhänt.

Alltid snälla mot varandra! Fonzen till höger är störst och är den som bestämmer, men han är så himla snäll att han bara provar sin power lite då och då genom att ta saker för Boss.

Man skall också tänka på att i många situationer så kanske hunden mår bättre av att vara hemma, man skall veta att när hunden är ensam så sover den om den känner sig trygg hemma. Att den känner sig trygg är min främsta uppgift som hundägare. Jag brukar säga att det är min uppgift ”att rädda dig från allt ont” och göra så att den känner att ingen situaton är för farlig för jag har en matte och husse som hjälper mig. Man skall aldrig titta på och se hur hunden hanterar en situaton den känner sig tveksam till! Man skall alltid finnas där och hjälpa den att komma över sin rädsla. Som exempel kan det vara en plastpåse som blåser och rör sig i vinden som den blir jätterrädd för. Gå då själv fram och ta på påsen och visa att den inte är farlig. Hunden skall alltid känna att DU är dess beskyddare mot farliga saker. Det skapar den trygga hunden du vill ha.

Här har Fonzen varit ute på långpromenad, fått bada och frös lite så vi stoppade om honom under filten och han somnade sött
Vad skall vi hitta på sa du?

Överskrider du dina gränser då vet inte hunden sedan om den kan lita på dig. Den måste känna att den ALLTID kan lita på dig och att du ALDRIG kommer utsätta den för situationer som inte är bra. Det är grunden till en bra hundrelation!

Här får vovvarna varsin ny leksak! De älskar leksaker!

En nöjd liten Boss med sin nya leksak, leksaken är en liten vovve som ser ut som en Cavalier! 🙂
Fonzens fina ansikte, vem kan motstå den här gullegrisen!

Det var lite om mina gullegrisar. Dom är absolut sötast i världen och var och en med sin underbara personlighet. Fonzen är den som är snällast och gulligast i världen. Fonzen skulle aldrig göra Boss något. Fonsen sträcker sig till att när han får ett kex så lägger han det på avstånd så att Boss skall bli lockad av att försöka ta det, och då morrar han lite försiktigt. Boss blir rädd och hoppar jämfota därifrån! 🙂

Hoppas ni får en underbar start på er dag!!!!!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Mina hundar som familjemedlemmar!