Vad är bra att lära sin hund! 1 kommentar


När man som jag har många hundar är det ett absolut måste att hundarna är uppfostrade till en viss grad, sedan väljer man naturligtvis själv hur och vad som är ok hemma.

Mitt absoluta bästa förslag är att alltid gå en valpkurs med sin hund, det finns på alla orter och det brukar vara antingen brukshundsklubben som håller i dom eller någon privat som har en egen hundskola. Sedan finns en mängd fortsättningskurser om man tycker det är kul! Har man en Cavalier så är agility något dom gillar skarpt.

Väluppfostrade hundar är glada hundar skulle jag vilja påstå!

vovve1

Det fina med valpkursen är också att valpen får träffa massor av andra hundar och måste börja vänja sig vid att ”gå fint” och allting annat med andra hundar runt omkring för socialisering med andra är också en stor bit av att få en bra hund. En valpkurs skall man gå när hunden är runt 6 månader.

vovve2

Det bästa och absolut mest oslagbara när man skall lära sin hund allt man vill är att ha något att locka med, köttbullar och korv är perfekt som man skär nästan i små smulor för det går åt en del och då gäller det att de inte får för mycket för varje bra sak de gör! Lägg de i plastpåsar och förvara i kylen och stoppa påsen i fickan när du går ut! Oslagbart!

Vad är då det mest grundläggande man bör lära sin hund? Jag skulle säga att följande är det;

Gå fot – de skall gå tätt intill din vänstra sida utan försöka att dra i kopplet och kopplet skall vara löst.

Sitta fint – sätta sig ner på kommandot ”sitt fint”

Stanna kvar – när du gett kommandot ”sitt fint” skall kommando nr 2 vara ”stanna kvar” de skall då stanna i den positionen tills du ger ett nytt kommando som kan vara när du ger dom mat och det förlösande kommandot kan vara ”varsågod” vilket betyder att de kan  börja äta!

Ligg – När du gett kommandot ”sitt” så är nästa kommando ”ligg”, då skall hunden utan tvekan lägga sig ner.

Varsågod – när du skall ge din hund något gott, så ger du först kommandot ”sitt fint”, och sedan ”stanna kvar”. Lägg ner godis på marken en bit i från hunden och låt hunden få ögnkontakt med dig (hunden kommer automatiskt titta på dig efter en stund när den inte vet vad den skall göra,  och lär sig snabbt) då säger du varsågod, och du har skapat en väldigt god vana och hunden tycker det är kul.

Hit – öva så mycket du kan först inomhus med godis, vid alla möjliga tillfällen att ropa hit, och sedan sitt. Vid varje tillfälle skall hunden få en belöning så han lär sig att just det kommandot betyder godis och mycket beröm. (otroligt viktigt kommando). Sedan övar du ute och ha alltid med godis för du vill inte att hunden smiter en enda gång!

Stanna – Är fantastiskt att ha när du är ute och går, du behöver inte alltid ropa hit, när du ropar stanna, då skall hunden stanna och vänta på dig. Detta gör jag ofta när jag ser att det kommer någon och behöver koppla hundarna, det gäller bara att öva på det så man inte alltid kopplar dom utan i bland betyder ”stanna” bara att de stannar och får beröm och godis!

Det bästa man kan göra är att ha hunden lös från det att man kommer hem med den som valp, det kan vara läskigt i början men ju tidigare man startar ju enklare blir det. När de är riktigt små är de inte så snabba och tricket är att börja när de är så små att de ännu inte känner dig ordentligt då vill de inte att du skall försvinna ur sikte. Springer hunden åt ett håll, så skall du springa åt andra hållet, han eller hon kommer garanterat att vända…och springa efter dig för den är livrädd att komma bort från sin enda trygghet! Redan från dag ett börjar du använda det viktiga ordet ”hit” och ger den massor av beröm när den kommer tullande!!!

Bara dessa tkommandon ovan är väldigt bra att ha och roliga. För er som inte har hund så kan detta kanske låta hårt och tråkigt, men i själva verket älskar hundar att få ”jobba” d v s använda sin hjärna. De lär sig också väldigt fort, fortare än man tror.

Det är också lika viktigt att ha ett berömmande ord till hand som dom känner till, ”duktig vovve” eller ”bra” eller bara ”duktigt”. Hundar lär sig snabbt och de kan hantera i alla fall upp till 200 olika ord minst säger jag som har hund!

Sedan kan man börja med roliga saker som ”vinka” och ”rulla runt”, ”snurra runt” och allt annat man kan komma på, det är bara fantasin som sätter gränsen där. Kommandot ”vad säger vovven” är ganska kul, för det gäller att ha ett kommando för att skälla då är risken mindre att de börjar skälla utan anledning. När jag var liten lärde vi min Tussen Hund Vovve att om vi lade något framför honom och sa ”det kommer från Konsum” då vände han bara på huvudet, och då sa vi sedan ”det kommer från Ica” då åt han upp det…hihihihihihihi roligt eller hur!

En sak är dock viktig och kanske det viktigaste av allt, att vara konsekvent, och det är nog det svåraste för vi kanske är flera i familjen och de har väldigt fina ögon de där krabaterna som gör att man i bland tycker att något är gulligt. Regel nr 1 är att aldrig låta din hund göra något som du inte vill att den skall fortsätta göra resten av sitt liv!!!! Vad menar jag då, jag t e x att den hoppar upp på dig när du kommer hem för att den är så glad, och när den är liten så är den så gulligt……hmmm inte lika gulligt när den blir stor och just har varit ute på promenad och du har en fin klänning på dig och strumpbyxor, då kan den minsta hunden kännas väldigt stor och smutsig!

Vem kan motstå dessa ögon. Bilden nedan är min fina Alfons bara 8 veckor gammal !! 🙂 🙂

bildalfons

Ha en underbar fredag!! Nu skall jag säga till min lilla Popcorn som vill stjäla strumpor ur tvättkorgen! Hmmmm… 🙂 🙂 🙂 Då är det jättebra att också  har lärt dom ordet ”loss” som betyder att de skall släppa det de har i munnen! Bra att ha när dom hittat något som inte är fullt så roligt att dom tuggar på!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Vad är bra att lära sin hund!

  • pretty Inläggsförfattare

    Hej Ella, Vad glad jag blir!!! 🙂 🙂 Tack för att du skriver till mig! 🙂 🙂 Jag brukar inte använda klicker men jag vet att det funkar bra, men för mig har det funkat så bra med mitt ”eget språk” så jag har heller inte behövt hitta nya eller andra metoder, men jag vet många som använder det och tycker det fungerar jättebra! 🙂 🙂