Att plantera potatis för tidig skörd!


Att få en tidig skörd potatis är bland det härligaste som finns. Målet är att få egen potatis till självaste midsommarbordet med sill och färskpotatis. Mina potatisar brukar vara färdiga runt den 15 maj.

Här ser ni hur mina förgrodda potatisar ser ut idag! Jag hoppas kunna sätta dom i jorden om ca 14 dagar.

Knep för att få tidig potatisskörd

  1. Förgro potatis ger dig ca 2 veckors tidigare skörd. Du köper kontrollerat utsäde och lägger potatisen ljust men gärna lite svalare än vanlig inomhusvärme. Det så då händer är att det växer ut som härliga groddar på potatisen som är självaste plantan. Låt groddarna bli härliga och knubbig
  2. Att sätta potatis ute för tidigt är en liten chansning. Jag brukar därför gräva landen så tidig och gödsla. Därefter lägger jag fiberdukar över landen för att värma upp jorden lite extra. Potatisar gillar runt 8 grader varmt när man sätter dom.
  3. Mitten eller slutet på mars sätter jag potatisen i jorden och lägger över ordentligt med fiberduk. Allt beroende på väder så klart.
  4. När värmen kommer så lättar jag på fiberdukarna
  5. När plantan är ca 10-20 cm stor så måste man kupa potatisen. Det innebär att man gräver upp extra jord runt hela plantan så bara bladen sticker upp. Detta för att inte solen skall komma åt potatisarna som nu håller på att bildas under jord. Om man inte kupar potatisarna riskerar man att få gröna fläckar och dom potatisarna och dom kan man inte äta av. Om man som jag odlar potatis i pallkrage så fyller man bara på med en extra påse jord och säkerställer att potatisarna inte nås av solens strålar.

Har även försådd av röd- och gul lök. Det blir så fantastiskt att förså lök då det ger mycket tidigare skörd. Jag använder alltid blasten under hela perioden. Ni vet väl att lök växer till sig till stora fina lökar om man klipper av blasten till ca 10-15 centimeter! Perfekt för då kan man både få stora lökar och äta av blasten!

Hoppas ni har en mysig helg! Själv skall jag i denna stund plantera om massor av plantor! 🙂 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.