Att tänka på när man bygger växthus eller orangeri!


När man tagit beslut att bygga ett växthus så finns det ett antal saker som är vikigta är tänka igenom ordenligt. Det är trots allt en investering man gör och man vill inte ångra sig i efterhand så jag tänke att jag skulle skriva ett inlägg om delar som kan vara bra att tänka på innan man skrider till verket.

Verkligen älskar den är bilden på mitt eget oranger!

Den här årstiden är egentligen perfekt att börja fundera ut vad det är man vill ha, och åka och titta sig omkring.

Här ser ni en del av det hantverk vi lagt ner med mässingshyllor som vi själva tillverkat.

Det första rekommendationen är att titta på många olika typer av växthus. Kanske är det så att det allra första ni ser är det ni vill ha, men som vid alla större beslut är det bra att ha en större beslutsunderlag. Detta för att vara säker på att beslutet man fattar är rätt och så att man inte ser en bättre variant när man redan beställt ett växthus, om man inte bygger det från grunden själv. Så åk runt och titta. Åk långväga om det inte finns på närmare håll, för alla intryck ni kommer få gör det slutliga beslutet så mycket enklare att fatta.

Sedan gäller det att bestämma vad man vill använda växthuset till. Är det bara verkligen till att odla, eller vill man också att det skall bli en plats för fika, middagar och rekreation!

Där och då kommer också storleken in, när man först tittar på växthus så tänker man kanske att en mindre storlek räcker, men jag tror att det är just här många gör fel. Om du tror att en storlek på 8 kvm räcker, ta minst 10 kvm. Jag tror nämligen att när man väl börjar använda det så inser man hur mycket mer plats man skulle vilja ha. Det är tråkigt att komma till den insikten när man byggt klart.

Sedan kommer frågan om det skall vara ett uppvärmt växthus som då blir mer åt håller orangeri, eller om man bara vill ha ett växthus. För egen del hade jag planen klar, att jag ville ha både en yta att odla, men också ett ställe för rekreation och fika och möjlighet att övervintra växter om jag vill. Därför valde jag ett isolerat växthus!

Jag tror att det viktigaste är att titta sig om kring på alla olika leverantörer innan man bestämmer sig! För vår del var det viktigt med stabilitet. Där vi bor blåser det väldigt mycket då vi bor på en höjd, så ett stormsäkert växthus var nödvändigt och då blir valen genast färre! Till och med väldigt mycket färre!

Att vi också byggt i trä, är också ett val. Vi ville ha ett mer gediget hus och som passar till platsen det står på!

Vi började sakta forma den köksträdgård som senare skulle omgärda vårt vackra orangeri. Det blev precis så bra som vi förväntat oss, och vi är så nöjda med vårt val! Vi har byggt allting själva. Vi lade en hel semester på att bygga orangeriet, måla det och färdigställa det, och det är bland det roligaste vi gjort. Vi hade roligt varje dag  att få se denna vackra skapelse växa fram och tillsammans med allting annat vi gjore i anslutning. Jag skulle gärna göra om det igen om jag fick möjlighet!

Att det sedan blev så fint så att vi fick möjlighet att göra ett fotojobb tillsammans med Skånska byggvaror är en bekräftelse i sig att det faktiskt blev så bra som vi från början tänkt.

Vi är också otroligt stolta över vår lilla köksträdgård som ligger i anslutning omgärdat av ett litet staket, och tanken är att vi även kommer driva upp växter till försäljning i vårt showroom. Så det finns en tanke med allting vi gör!

Fortfarande har vi massor med idéer, men det är just det som är så roligt att förverkliga sin dröm och att göra det tillsammans steg för steg!

Önsker er en bra torsdag. Jag hämtade min nya kamera i går så just nu håller jag på att ladda den, läsa in mig på vissa delar så snart blir det mycket foton igen!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.