Inredningstips att kombinera färg och mönster!


Att kombinera färg och mönster i hop är inte alltid så enkelt och många av er kanske har stött på patrull och bestämt er för att det inte blir fint. Då vill jag komma med lite tips och råd. Som inredare så stöter jag ständigt på att mina kunder tycker det är svårt att ”få till det” och därför tänkte jag ge er lite enkla tips att prova.

Att inreda med färg och mönster handlar om BALANS, det är den man måste få till för att det skall bli bra! Vad menar jag då med balans? Jo, om du har en väldigt effektfull tapet antingen i stark färg eller mönster så måste du balansera upp med något som inte är fullt så färgglatt eller mönstrat.

Det finns nämligen vissa knep för att få till den där underbara känslan om man vill och vågar kombinera stakra färger och/eller mönster.

Det som alltid blir en balans är färgerna svart och vitt. Antigen enfärgat eller mönstrat. det viktiga är att man bryter mönster. D v s har du randig tapet så väljer du mönstrade kuddar!

Det är också detaljer som bidrar, och man pratar om när man inreder att man skall inreda på olika höjder och jag skall försöka förklara vad jag menar.

Att inreda på olika höjder är helt enkelt att göra rummet fullständigt. Det skall finnas en lampa på hög höd, och det kanske skall finnas en lampa på lägre höjd. Det skall finnas bord i olika höjder i ett vardagsrum för är alla bord i samma höjd blir det inte bra! De skall finnas detaljer på samtliga bord som stämmer överens med inredningen i övrigt.

Att ha en kanelaber som man enkelt klipper remsor av tyg som stämmer överens med färgerna man valt i rummet och slarvigt knyter om ljusstaken adderar en känsla och en detalj som blir väldigt effektfull!

I bland ser det väldigt enkelt och självklart ut, men ofta ligger den en noga utvald plan för vilka mönster man skall kombinera, och bara som på bilden nedan med en enkel enfärgad bakgrund kan vara det som gör att det fungerar i kombination med stora och små mönster, d v s mönster skall ha olika karaktär för att det inte skall se rörigt ut.

Så försök att tänka på att mönster behöver olika karaktär för att fungera bra ihop. Som ni ser nedan har jag valt en mönstrad gardin på ena sidan och en randig på andra. Detta är en form av balans. Spegeln gör att det finns något mer på höjden som bidrar till inredningen i övrigt.

Blommor och blad är alltid en pefekt förhöjare. Gärna blommor i vas även dom i olika höjder. En stor var med en vacker bukett, och sedan mindre små att kombinera med den större!

Dett är alltså en monter jag inredde för hästtävlingar när vi inredde för en leverantör som skulle ha intervjuer med kända ryttare. Då fick jag äran att inreda deras monter!

Avvägningen av mönster och färger är det som i slutändan skapar den där härliga oasen. Som ni ser på bilden i vår monter har jag här blandat lampskärmar med färg och svart/vit randiga och det är ingen slump. Det är just för att skapa den här känslan och blanda olika typer av mönster som gör att det blir bra.

Jag hoppas att ni med detta inlägg fick en liten lektion i hur man inreder med färg och mönster! Hur man skall tänka och att det faktiskt inte är slumpen som gör att det blir bra, utan det är noga utvalda färger och mönster i kombination.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.