Dags att förodla sättlök


I går var dagen som jag fick ner nästan all sättlök i jorden. Nu är tiden när det är dag att förodla sättlök. Känns så bra. Fick tag på sättlök extra tidigt i år vilket jag känner mig väldigt nöjd med. Det kommer innebära att jag förmodligen kommer kunna skörda dom första lökarna redan i slutet på juni. Därefter hinner jag med ännu en skörd som jag då också kommer förodla på samma sätt. I dag skall jag i väg och köpa mer sättlök och jord för att kunna sätta ännu mer.

Dags att förodla sättlök

Sättlök av vitlök, röd lök och gul lök

Detta året har jag även satt vitök. Vitlök har lite längre utveckklingstid så det blir lite av ett experiment. Normalt sett sätter man vitlök på hösten, men nu försöker jag alltså förså vitlök på våren.

Hur jag förodlar sättlök

Jag använder krukor som är 8×8 cm. Fyller dom med jord och sätter lökarna i var sin kruka så att jorden precis täcker dom. Sedan vattnar jag jorden så att den hålls fuktig och väntar på att lökarna skall titta upp. Därefter vattnar jag löken 1 ggr i veckan med näring och så småningom ställer jag ut dom i orangeriet för att växa vidare. Dom vill stå ljust och frostfritt. Jag låter löken titta upp på insidan och sedan är det dags för orangeriet. Behöver jag säga att min orangeri är bland det bästa vi gjort här hemma. Min oas!

Blasten är det bästa med lök

För mig är blasten det absolut bästa med lök hela sommaren. Jag använder lökblast i stället för gräslök. Så nu för tiden sätter jag aldrig någon gräslök. Det känns helt onödigt. Dessutom är det så att om man klipper tillbaka blasten så utvecklas löken bättre och blir större. Så jag har ett litet system hur jag klipper av blasten från löken i rätt ordning så jag kan använda så mycket jag vill. Men jag använder också lökblast som krydda då den är lite starkare än vad gräslök är. I år skall jag försöka komma i håg att frysa in färdigklippt blast. Det har jag hittills inte gjort.

Sättlök när den kommit en bit
Sättlök när den kommit en bit
Dags att förodla sättlök

Matjesill med lökblast i stället för gräslök

Tips är matjesill med potatis och gräddfil och lökblast istället för gräslök. Om ni testar det kommer ni aldrig vilja vända tillbaka till gräslök

Så mitt tips till er är att förodla lök om ni inte prövat det innan. det gör att det också blir så grönt och fint i landet redan tidigt. Jag planterar ut mina lökar så fort jag kan när jag hunnit i ordninsställa landen och gödslat ordentligt. Tänk på att frostrisken skall vara över för lök gillar inte det. Det kan innebära att dom går i blom tidigt i stället. När jag planterar ut löken så lägger jag dubbla lager med fiberduk på.

Hoppas ni gillar mitt tips och lycka till med odlingarna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.