Hur man förodlar sättlök för tidig och fantastisk skörd!


Som vanligt vid den här tiden på året är jag ute efter att försöka hitta sättlök att köpa för gul och röd lök. Förodling är nämligen en av det mest gynnsamma metoder för att få tidig och fantastisk skörd. Så i dag tänke jag tipsa er om hur man förodlar sättlök för tidig och fantastisk skörd! Dessutom är det roligt att se dom växa och frodas. Att sedan när våren kommer kunna sätt ut lök i landet som redan har etablerat sig och vuxit till bra gör att man dels får ett vackert land men också tidig skörd.

Sedan sätter man den förgrodda löken i ett land och vill man ha mer lök men olika skördetider så kan man sätta sättlökar direkt i landet. Då har man skördar som blir färdiga vid olika tillfällen. Jag älskar lök och använder både blast och lök.

Hur man förodlar sättlök

Jag fyller krukor med jord och sätter en sättlök i varje kruka. Gul lök använder jag mest så jag sår 3 gånger så mycket gul lök. Så fort blasten börjar titta upp några centimeter så börjar jag att ge dom flytande näring en gång per vecka. Man kan välja själv om man vill sätta dom direkt i näringsrik jord eller såjord och ge flytande näring! Det är hugget som stucket!

Inför förodling av lök
Prepparera inför förodling av lök
Sättlök och förodling
En lök i varje kruka blir perfekt!

Jag sätter en lök i varje kruka!

Dessutom är lökblast bland det godaste som finns. Det är en kryddigare variant av gräslök. Perfekt sedan när blasten börjar växa. Hemma hos oss har vi aldrig gräslök till färskpotatis längre vi klipper lökblast för det är så himmelskt gott! Vi blandar på sin höjd ut med lite gräslök! Det ser desstuom väldigt fint ut!

Klippa blasten gör att tillväxten av löken ökar

När blasten på löken blivit en decimeter hög är det dags att klippa tillbaka hälften av blasten. Det gör att löken fokuserar på att växa i stället för att tillverka blast. Sedan gör jag det moment med kontinuitet.

Så lyckligt för att jag hittade sättlök idag både gula och röda lökar! Nu kör vi! 84 lökar försådda! När den växt till sig så kommer jag sätta ut dom i orangeriet med fiberduk! Perfekt eftersom jag har frostfritt där ute! Men annars kan man fortsätta att ha dom inomhus.

Det får bli dagens tips till er därute som odlar. Att förså sättlök är ett av mina bästa odlingstips. Det går liksom inte att misslyckas! Hoppas ni gillar mitt tips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.