Hur man härdar Dahlior för utelivet!


I dag har verkligen vädret visat sig från sin bästa sida. Det har varit en helt underbar dag i solen! Jag har fått ner lite mer plantor i jorden och vattnat allting jag planterat tidigare. Har även hunnit med att räta upp ett av mina Silverpäronträd. Det kommer bli så fint. Har även flyttat runt lite krukor på framsidan huset, men har ännu inte bestämt mig för hur jag vill ha det. I dag tänkte jag tipsa er om hur man härdar Dahlior för utelivet. Det kallas avhärda på trädgårdsspråk, men det betyder alltså att man måste vänja dom vid utelivet. Dahlior precis som oss människor behöver vänja sig vid framför allt solen.

Hur man härdar Dahlior för utelivet!
Hur man härdar Dahlior för utelivet!

Härda Dahlior inför utplantering!

I år har jag dragit upp 12 stycken Dahlior. Försökte begränsa mig i år, det är inte min starka sida. Dahlior är så vackra att man vill ha många. Jag älskar sommaren när man kan plocka blommor från tidigt till långt in på hösten. Innan plantering så måste man göra dom redo för utelivet. Det är lite som med människor, om man går ut utan solskydd så blir det inte bra. Det är precis samma med blommor. Blommor behöver vänja sig vid vind och sol, annars bränner man bladen.

Så här ser min Dahlia rabatt ut på sommaren. En underbar kavalkad i rosa toner med Jätteverbena som svävar i bakgrunden!

Dahlior i rabatt
Dahlior i rabatt

När jag härdar Dahlior så brukar det ta ungefär en vecka i anspråk. Dom första dagarna bara ett par timmar i skuggan och sedan successivt vänja dom vid lite vind och sol. Man måste passa på dom hela tiden och så fort dom ser lite ledsna ut, eller helst innan, så får dom bäras in igen. Dom första dagarna är det bara skugga som gäller. Efter ett par dagar så låter man dom stå i solen i max en timma.

Schema för avhärdning av Dahlia

  1. Dag 1, 2 timmar i skuggan
  2. Dag 2, 6 timmar i skuggan
  3. Dag 3, 6 timmar i skuggan och 1 timma i solen
  4. Dag 4, 6 timmar i skuggan och 2 timmar i solen
  5. Dag 5, 8 timmar i skuggan, 2 timmar i solen
  6. Dag 6, 4 timmar i skuggan, 2 timmar i solen och 4 timmar i skuggan
  7. Dag 7, hela dagen utomhus i vandrande sol och skugga.
  8. Dag 8, dags för plantering om allting gått bra.

Hålla uppsikt över blommorna är A och O

Det viktiga är att man hela tiden håller uppsikt, och om man ser att bladen blir alldeles vissna. Då är det läge att ändra upplägg och lyfta in dom. Det bästa är också om man kan hitta ett ställe som är vindstilla. Så ställe inte ut dom en dag när det blåser mycket, då är det bättre att vänta.

När dom fått tillräcklig och det är dags att bära in dom igen så ser jag till att fylla på med vatten. Nästa morgonen ser jag hur mycket dom druckit och vet om jag behöver fylla på vatten igen, och sedan samma visa. För den oinvigde kan detta verka jobbigt men den belöning man får när dom blommar är allt man behöver.

Att njuta av sin trädgård ger all belöning

Jag älskar att bara gå omkring och titta på allt vackert. Jag försöker komma ihåg att ta bilder på allting hur det utvecklar sig. Det är så lätt att man glömmer bort det. Att man bara väntar på slutresultatet, men en trädgård är resan hela vägen från vår och sedan genom alla årstider.

Dahlior är verkligen sagolika!

Pompom Dahlia
Pompom Dahlia

Nu fortsätter jag att vänja mina Dahlior vid utelivet och min plan är att plantera dom lagom till nästa helg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.