Hur väljer man matta till sin soffa och hur inreder man? 3 kommentarer


Jag fortsätter mitt inlägg ”med den röda tråden” som du hittar HÄR och som jag tycker du skall läsa först!

Hur skall man göra när man skall välja matta till sin inredning, låt oss ta vardagsrummet som ett bra exempel. Det finn några saker man bör tänka på lite extra noga! Ni hittar vår webshop HÄR med mattor om du vill titta på vad vi har att erbjuda. Men först lite idéer och tankar när man väljer en matta.

1. Mattan skall inte smälta ihop med soffan (största misstaget många gör)

2. Mattan skall gärna vara mjuk att gå på om den skall ligga under ett bord eller en soffa, eller i ett sovrum för den delen.

3. Det är fint att kombinera med ytterligare en matta i samma rum som inte är likadan för att förhöja inredningen till en nästa nivå

4. När man väljer matta nummer 2 så är mitt tips att den skall vara olika på något sätt. Det kan vara material, den ena med lyster och den andra matt. Det kan vara en enfärgad och en mönstrad. Det kan vara färger, den ena har mycket av någon färg och lite av någon annan och då gör man tvärt om.

Man kan självklart välja mattor som är likadana men då måste dom stå i kontrast till soffan eller matbordet för att det skall bli bra. Annars blir det en ”mängd-inredning”. Allting handlar så klart om vad man har för övrigt i rummet med avseende på möbler och färger och tapeter. Här ovan så generaliserar jag ganska grovt för att få er att tänka utanför er vanliga ”box”.

Tänk nu att hur skulle ni välja mattor till ert vardagsrum med den informationen som jag skrivit ovan?

När jag visar några bilder här nedan så kommer jag beskriva vad ni ser, för ofta eller nästan alltid så hoppar man över detaljer som ofta är avgörande för hur det kommer se ut när man får mattan på plats hemma! Jag skriver därför en liten text nedan till varje bild där jag går från vänster till höger.

65861 61233 48886 28271 48887 30836 49855 61298

Bild 1. Här ser ni en matta som står i kontrast både vad det gäller mönster men även färg emot golvet. Mönster på soffan kontra randig matta. Rund form i bordet kontra kantiga stenläggningen på golvet. Bordet tar upp färgen som del av golvet har och som även finns som ränder i mattan. Allt har en mening.

Bild 2. Här ser ni framför allt kontrast mot golvet men även av färg på stolen. Om man tänker sig att stolen skall symbolisera en soffa så hade det blivit fint och med kuddar i färger som kan ta upp mattans färger men med ytterligare en färg. En bild komponeras precis som ett stycke musik skall de få gillande blickar av betraktaren. Det är ett skapande i sig.

Bild 3. Symboliserar att man tagit upp färgen blå, men den är egentligen den minsta gemensamma nämnaren och möbeln visas genom att visa de vita benen på stol och bord, och man ser även golvets kontrast.

Bild 4. Två blå mattor i helt olika stil, men som blir en väldigt bra kombination. Blank enfärgad med lyster och matt med mönster i två olika blå toner. Kontrast mot golv och soffa i ett mönstrat tyg som även symboliseras av kudden på mattan. Man har smugit in ännu en färg på ryggstödet på stolen, detta adderar till inredningen och har en tanke.

Bild 5. Underbar miljö där tapeten tar upp flera fäger och där några kommer igen i soffans kuddar. En mönstrad matta i ett geometriskt mönster till den mycket stormönstrade tapeten, men den tar upp färgen i bakgrunden på tapeten och samtidigt adderar grått men även vitt som finns i soffan. Alla detaljer har en mening. Bord i vitt som är en kontrast mot mattan. Blommor på bordet som adderar mjuk övergång mellan soffa och matta.

Bild 6. En inredning för någon som älskar blått, men många ser blått och vitt, men titta på väggarna. Om inte väggarna varit i beige/sand så hade det inte blivit samma fina kontraster mot det vita möblerna. Många glömmer att titta på bilderana vad det är som gör en inrednings snygg. Många ser bara några detaljerna och tittar inte på helheten som gör hela inredningen.

Bild 7. Då kommer vi till grått som jag kritiserade lite i mitt förra inlägg. Här ser ni en inrednignn med en underbar touch. Vit soffa, grå mattor med vita geometeriska steck, och inte bara det. Två mattor i olika grå nyanser som bildar en helhet och med vita kontraster i form av möbler men som tas upp av linjerna i mattant….och så har vi golvet. Golvet är ett ljust trägolv som spelar en stor betydelse i denna inredning med ett nordiskt ljus.

Bild 8. En underbara matta från den senaste kollektion från Designers Guild. Här har man ett golv att utgå ifrån. Vad gör man jo man tar upp färgen i ryggstödet på korgstolen så att golvet man kanske inte gillade får en mening och helt plötsligt så höjer man inredningen. Adderar med vita detaljer som var det man vill åstadkomma.  Plötsligt blir golvet som man inte gillade från början vackert och får en mening och man försöker inte dölja det.

Så här som jag beskriver tittar jag på all inredning. Jag kan älska något men inse i samma ögonblick att det aldrig skulle passa hemma hos mig för jag har inte rätt attribut för att det skall göra sig. Den aspekten tänker tyvärr inte många på, och det är det som är mitt jobb. Älskar mitt jobb!!

Jag hoppas ni förstår nu vart jag vill komma. Det är inte så enkelt att få till en bra inredning. Ofta har jag kunder som just tagit ett koncept från en butik någonstans, men det blev inte alls lika fint och levande när det kom hem i deras egen miljö och oftast är det väldigt enkelt att se vad det är som inte blev så bra, men för kunden som inte jobbar med inredning så är det inte alltid så självklart och enkelt.

Det är oftast därför att det är värt pengarna att ta hjälp utifrån. Man behöver inte låta en inredare göra hela ens hem, men man kan ta hjälp av att bolla idéer. I slutändan blir det oftast en väldigt billig lösning istället för att göra allting klart och sedan blev det ändå inte bra och man måste kanske byta ut klädsel på soffa, mattor eller möbler, eller så går man där i sin dyra inredning och inser att det inte blev så bra som man tänkt sig.

Jag brukar själv utgå ifrån just det när jag skall eller vill göra något jag inte är bra på själv. Ett bra exempel är att putsa fönster. Det tar jättelång tid, det blir inte särskilt bra om jag gör det och det går åt minst en hel dag om jag skall putsa alla mina fönster. Kanske investerar jag även i en sån där fåning fönsterputs som alla verkar ha just nu. Jo säkert bra, men det tar fortfarande min tid i anspårk. Tänk istället att du tar dit en fönsterputsare, betalar honom 700 kr (det är ungefär vad det kostar) han gör alla fönster inom loppet av 1 timma på både in och utsida. Du har sparat både din tid och energi som du istället kan lägga på något som du är bra på. Det är det jag vill säga, använd er tid väl. I bland kan den annars vara bortkastad och bli väldigt dyr i slutändan. Det är bättre att göra rätt från början…oavsett om det handlar om inredning, fönsterputs, lägga golv, måla hus…eller vad det nu kan vara.

Titta på detaljerna i denna bilden nedan utan att jag skriver något om upplägget och se om ni själva förstår hur den är komponerad, så skriver jag om detta i ett kommande inlägg!

59220

Här nedan är ytterligare en väldigt bra bild. Olika toner på väggarna. Väggfärgen tas upp av den blå målade ytan på väggen. Sedan kommer vi till ett viktigt delen. Som ni ser så uppfattar ögat gardinen som mestadels blå mest på grund av den blå väggen bredvid. Istället för att välja den färgen till mattan, väljer man ut en grön färg i gardinen och tar den som matta och fåtöljen får en av de lila tonerna i gardinen. Ser ni hur vackert det blir. Ett vackert runt glasbord till det fyrkantiga ganska hårda ytorna i rummet. Underbara symmetri och mina sinnen sjunger inombords! Det vita bordet står i kontrast till väggen och tar samtidigt upp bottenfärgen i gardinen. Ingenting är en slump. Allting är noga utvalt.

27576

Hoppas ni förstår lite mer hur ni skall titta på en miljö. Det är alldeles för lätt att snubbla på alla detaljer man måste ta hänsyn till. en inredare är inte dyrare än någon annan hantverkare inom ett proffsyrke.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Hur väljer man matta till sin soffa och hur inreder man?