När klipper man buxbomshäckar


Nu närmar sig midsommar. En fråga jag ofta får på bloggen är när klipper man buxbomshäckar. Jag försöker alltid göra lite extra fint i trädgården inför just midsommar. Det är takter som sitter i sedan jag haft kolonistugor i många år. Då gjorde vi alltid fint helgen innan midsommar. Självklart är det roligt att ha fint just till sommarens mittpunkt – midsommar. Vi har ännu inte planerna helt klara för midsommar så vi får se vad det blir.

när klipper man buxbomshäckar
När klipper man buxbomshäckar?

När är rätt tidpunkt för att klippa buxbom

Buxbom klipper man i perioden som man kallar JAS (juli-augusti-september). Om man klipper häcken ett par veckor innan juli är ingen fara utan det handlar mer om temperatur och väder. Helst skall man klippa en buxbom en skuggig dag så att inte solen gassar på en nyklippt häck. Jag har min buxom på den skuggiga delen i min trädgård och där det är ”vandrande sol” så jag ser det inte som ett problem. Det kan också vara bra att vattna dagen innan och eller samma dag man klipper så att häcken har tillräckligt med vatten.

När jag klipper så spänner jag upp ett snöre mellan två pinnar och säkerställer att snöret är i våg med ett vattenpass. Sedan använder jag en häcksax från Ryobi som jag är väldigt nöjd med. Det är en liten häcksax som är perfekt för den storlek som en buxbomshäck har. Jag har även en stor häcksax men den är alldeles för klumpig för en nätt buxbomshäck.

Klippa häck och inte skräpa ner

Alltid när jag klipper häck så lägger jag en fiberduk längs den sträckan jag klipper. Det innebär att alla blad hamnar på fiberduken i stället och jag behöver bara vika ihop den och flytta vidare. På det viset så slipper jag all efter-städning som annars blir. Supereffektivt.

Fiberduk under häck för att inte skräpa ner
Perfekt sätt för att slippa städa upp efteråt

Jag är otroligt nöjd med min lilla häcksax. Den är verkligen perfekt för den här typen av jobb och inte heller så tung. Väldigt bra med batteridriven så man slipper ha en sladd efter sig.

Ryobi häcksax till buxbomshäck

Smidigt att bara rulla i hop paketet med allt buxbomsklipp och tömma på ett enkelt sätt. Då slipper man att städa efteråt vilket annars är ytterligare ett jobb.

Nysatt häck klipper jag främst på höjden

Den nysatta buxbomshäcken som jag har ut med ena långsidan på huset och som jag satte förra våren klipper jag inte lika noga. Den buxbomshäcken klipper jag främst på höjden. Jag ser bara till att den får en rak linje så att den kan växa vidare i sommar och bli en lika tät och fin häck som min övriga buxbomshäck.

Gödsla en buxbomshäck flera gånger per säsong

En buxbomshäck behöver näring för att hålla sig grön och fin. Om du ser att din buxbomshäck inte är riktigt grön eller går mot gult eller orange så är det garanterat att den fått för lite näring. Det är enkelt avhjälpt. Köp hönsgödsel i pelletsform och mylla ner längs häcken. Vattna sedan ordentligt så skall du se att inom en vecka så ser du stora förbättringar. Inom några veckor har den återhämtat sig. Jag gödslar min häck på vår, runt midsommar och i slutet augusti eller början på september. I slutet på sommaren så gödslar jag med kogödsel och lägger samtidigt på mer jord. Då blir det också ett extra skydd för rötterna när kylan kommer.

Hoppas ni gillar mina tips om buxbomshäckar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.