Nu börjar plantorna titta upp!


Vilken fröjd det är att se plantor sticka upp ur den svarta jorden. Inget är så mysigt som att det första man gör på morgonen gå runt och titta. Nu börjar plantorna titta upp! Oftast tar det 2-4 veckor och det är också därför det gäller att sätta allting i god tid för om man vill få fina kraftiga plantor så måste man så i tid.

Det är dock aldrig för sent, det enda som händer är att de inte hinner utveckas så mycket. Sedan blir det omplantering 2-3 gånger av de allra flesta sorter jag sår. Det gör också att det är svårt att få platsen att räcka till. En sak är säker man tjänar alltid tid när man drar upp egha plantor och senare sätter ut. För bara det att det tar 2 veckor innan fröna tittar upp gör att man tjänar tid.

I går sådde jag morötter, palsternackor och rödbetor i min pluggbox för jag vill se hur det blir och min förhoppning är att jag skall kunna sätta ut det i mars under dubbla fiberdukar om det blir bra! Om det inte blir bra så sår jag bara nytt i mars! Det sägs nämligen att man inte kan förså morötter och jag har gjort det varje år, och det är bara ett fåtal som blir ”snodda” rötter på och dom är precis lika goda för det.

I mars brukar jag så ute i landet. Det blir oftast potatis, sallad, romansallad, ruccola, morötter, rödbetor, kål, sockerärtor, spenat, dill, persilja, gräslök, gul lök, röd lök.

Potatis förgror jag alltid inomhus i några veckor innan, och sedan sätter jag även potatis i hink. Jag sår ca 3 potatisar i en hink och ställer i orangeriet. Det blir potatis redan i april, och de senaste 2 åren har jag haft färdig potatis i landet redan i mitten på maj. Tidigare år när jag hade stora land så var aldrig mitt mål att få så tidig skörd som möjligt, men nu är det en del av vad jag försöker åstadkomma och det är riktigt roligt!

Jag har även lagt frön i blöt för att så mitt första blåregn någonsin. Vi får väl se om det blir något! 🙂 Alltid spännande att pröva på nya saker man aldrig sått tidigare!Sedan har jag kommit fram till att basilika gör sig bäst på insidan. Då blir den som finast och godast, så jag sår numera bara basilika i min hydroponiska trädgård i köket! Där brukar jag också omväxlande så några sorters sallad som jag använder dagligen.

Blååregn med massor av blommmor

I dag har vi provat att även sätta ner en tomat för att se hur mycket skörd den ger! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.