Fläskfilégryta med rosmarin


En av mina favoritgrytor sedan jag själv började odla för sådär 30 år sedan är min fläskfilégryta med rosmarin. Då var rosmarin lite av en lyx och jag försökte hitta bra sätt att använda den på då jag lyckats övervintra min rosmarin på den tiden.

Jag kommer i håg att min mamma och mina syskon skulle komma och titta i min kolonistuga och jag hade lagat massor av man och bland annat min första fläskfilégryta med rosmarin. Den blev väldigt uppskattad och sedan dess så är den en återkommande favorit.

Recept Fläskfilé gryta för minst 6 personer

1,8 kg fläskfilé (jag brukar nu förtiden köpa mörad fläskytterfilé som går minst lika bra)

4 stora morötter

30 charlottenlökar (2 nätpåsar)

2 storka kvistar med rosmarin

2 köttbuljongtärningar

8 dl vatten

5 dl grädde

3 msk vetemjöl för redning

1 msk guldsoya

  1. Ansa fläskfilén och skär den i centimeter tjocka skivor
  2. Stek skivorna i smör och salta och krydda rikligt med vitpeppar när du vänder dom. Lägg över dom i en stor gryta.
  3. Stek charlottenlöken så den får lite färg.
  4. Strö vetemjölet över köttskivorna i grytan och rör om så det blandar sig. Häll över all charlottenlök. Häll på 8 dl vatten och hälften av grädden och låt koka upp.
  5. Häll i guldsoya och buljongtärningarna.
  6. Lägg i alla morötter.
  7. Dra av rosmarinen från kvistarna och hacka den i lite mindre bitar och lägg i grytan att koka i hop.
  8. Häll över resten av grädden. Låt koka så morötterna blir lagom mjuka
  9. Smaka av så du är nöjd med kryddningen

Om grytan får stå till dagen efter så blir den bara godare så man kan med fördel göra den dagen innan!

Jag brukar göra en stor gryta som räcker i flera dagar. Jag kokar sedan potatis och efter första måltiden så brukar jag skiva ner den potatis som bli över, och så är det färdigt för att äta nästa dag!

Hoppas ni får en fin kväll!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.