Att odla potatis! 2 kommentarer


Härom dagen skrev jag ett inlägg om att odla jordgubbar. Att odla är precis som allting annat, något man måste lära sig och därför tänkte jag skriva om det som är det enkla men som för många faktiskt inte alls är så självklart. Allting är enkelt när man kan det. Själv har jag fått lära mig det mesta hemifrån efter som mina föräldrar odlade mycket när jag växte upp och fortfarande är min 84-åriga mamma den bästa informationsbanken jag har.

Om man vill odla potatis så behöver man så klart tillse att man har bra jord att odla i och potatis kan man med fördel odla i t e x vara en pallkrage. Fram tills förra året hade jag aldrig odlat potatis i pallkrage, men eftersom jag inte längre har tillgång till stora land så hade jag inget val.

Man börjar med att gräva jorden ordentligt och sedan gödsla jorden ordentligt. Hur mycket gödsel läser man rekommendationen på påsen med gödsel. Det är bra om man gödslar en vecka eller två innan man sätter potatisen. Skall man odla potatis i en pallkrage så bör den vara 3 pallkragar hög för att potatisen skall få plats att växa ordentligt. Det är faktiskt så, att genom att odla i pallkrage så kan man få riktigt bra potatisskördar för där kan man odla lite tätare eftersom man inte behöver samma mellanrum eftersom man inte behöver gå och rensa ogräs eller för att ta upp för man når allting från utsidan och då förblir jorden lucker och bra i en pallkrage.

Förra året odlade jag för första gången potatis  just en pallkrage för att testa, då jag innan haft tillgång till stora land. Gissa om jag fick en fantastisk skörd!

Här ser ni mina potatis plantor som kommit upp. Jag satte sallad mellan plantorna som jag sedan skördade innan plantorna blev för stora. En perfekt kombination eftersom potatis växter nerår och sallad uppåt. Sedan när potatisplantorna blir stora då får jag rensa bort salladen och löken.

Jag satte ner 20 potatisar i en krage i 4 rader med 5  potatisar i varje rad. Jag fick en enorm skörd som räckte långt in på sommaren fast vi åt potatis var och varannan dag! Dessutom så satte jag ytterligare en skörd genom att sticka ner en ny potatis när jag tagit upp ett helt stånd.

Så hur gör man då. Det första man gör är att köpa så kallat utsäde, och det hittar man i en välsorterad blomsteraffär eller i en handelsträdgård. Det viktiga med att köpa utsäde, och särskilt om det är första gången man odlar, är att köpa resistenta sorter, d v s sorter som är så gott som befriade från sjukdomar. Det är lätt att lockas av alla nya sorter som finns men min absoluta rekommendation är att börja med en bra potatis för det kommer ändå bli så fantastiskt att få de första färskpotatisarna.

Så här såg mina pallkragar ut i mars. Jag satte allting tidigt och täckte med dubbla fiberdukar och det fungerade jättebra! Detta var när vi än så länge bara satt dit pallkragarna.

När man köpt sitt utsäde så tar man sedan en tidning och lägger ut alla potatisar så dom ligger en bit i från varandra på ett ljust ställe. Man lägger ut dom på detta sätt för att dom skall utveckla groddar. Man gör det ca 2 veckor innan man planerar att plantera sina potatisar så blir det perfekt.

Jag brukar sätta mina potatisar i början på mars. Det säkraste är att vänta till 1 april men jag vill ha mina potatisar tidigt och då är det en liten chansning. Jag sätter ner potatisarna på ca 10 cm djup och med så stor avstånd som möjligt om jag vill få ner 20 st i en pallkrage, annars i ett vanligt land så sätter jag dom med 20 cm avstånd och 50 cm mellan raderna.

När jag satt dom så lägger jag på 3-dubbla fiverdukar och ser till att de sitter fast i kanterna genom att både sticka ner dom i jorden och lägga stenar i kanterna. På det sättet så skyddar jag dom om kylan skulle vara framme. På detta sätt så kan jag få skörda mina potatisar redan i mitten av maj. 🙂

Kupa potatis är en viktigt del i odlandet

När sedan potatisen kommer upp och är ca 10 cm höga så behöver man kupa potatisen. Kupa är att man gräver landet så att det blir en liten kulle runt potatisplantan och som en fåra mellan raderna. Detta gör man för att inte potatisarna skall få något solljus på sig. Alla potatisar som får solljus på sig blir gröna och dom måste man kasta för dom är cancerframkallande. Alltså kupar man potatisen. I en pallkrage är det svårt att kupa så därför tömmer jag bara på ännu en påse jord så att jorden går upp en bit på potatisblasten.

Så här såg det ut i slutet på april. En hel pallkrage med potatisplantor som är på väg att gå i blom.

I slutet av maj såg det ut så här!

Efter ca 2 månader börjar potatisen blomma och de allra flesta och vanligaste sorter så är potatisen klar när blomningen är över. Det tar ca 10 veckor totalt. Så när jag sätter mina potatisar den 1 mars så är färskpotatisen klar förhoppningsvis runt den 20 maj precis som förra året! 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Att odla potatis!

 • Laila

  Härligt med potatisodling! Snart dags för dig att förgro dina, du som sätter dem redan i mars.
  Att grön potatis skulle orsaka cancer är nog att ta i. Det är väl snarare vissa magbesvär man riskerar när man äter dem.

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Laila,
   Tack för din härliga kommentar!
   När det gäller grön potatis är det vad jag hört och vi kan väl vara överens om att den inte bör ätas i alla fall! 🙂
   Ha en superfin kväll!
   //Berith