Hur väljer man storlek på en matta!


Detta inlägg är ett samarbete med Pretty Home och innehåller reklamlänkar

Här nedan har jag tänkt beskriva vad man skall tänka på när man väljer matta och storlek på matta!

När man inreder så finns det en sak som förhöjer inredningen och det är mattor och kuddar. Ett golv utan matta är helt enkelt ingen komplett inredning. Just nu har vi 25% på mattor från Designers Guild, så passa nu på att göra fint hemma inför våren! Ni hittar vår webshop HÄR.

Vad är det då som är viktigt när man skall välja matta till sitt hem, jo det är självklart storleken på mattan. En enkel regel är att inte välja för liten matta! En för liten matta ser futtig ut och förtar inredningen snarare än för höjer den.

Mitt bästa förslag till någon som känner sig osäker på vilken storlek på matta man skall välja så är mitt tips att köpa en rulle maskeringstejp och tejpa upp den storleken på mattan man har tänkt välja, för att se hur det ser ut på golvet. Det är ett fantastiskt bra sätt att illustrera hur mattan skulle se ut på plats. Så gör vi ibland när vi inreder hemma hos någon som har svårt att se skillnaden mellan t e x två storlekar. Enkelt och billigt sätt!

Då kommer vi till lite konkreta tips.

Matsal och matsalsbord: Där skall en matta vara så pass stor att när man drar ut en stol för att sätta sig så skall stolen fortfarande hamna på mattan. Ingen stol skall under några omständigheter hamna utanför mattan med något eller några ben. Det brukar innebära minst ca 50 cm på varje sida om bordet. Skulle mattan vara större så blir det bara mysigt och ombonat!

Soffa: Samma regel här. Större matta kan aldrig bli fel men mattan bör vara minst lika bred som soffan. Man kan välja att antingen lägga mattan under soffan eller behålla ett utrymme mellan soffa och matta som här nedan.

Om man är rädd för färg så kan mönster vara ett sätt att våga lite mer som här nedan.

Sovrum: Att ha en eller ett par mattor så att man sätter ner fötterna på en fin matta på morgonen när man går upp, det är inte bara mysigt utan hela sovrummet blir en helt ny plats med en ombonad och härlig känsla. Antigen väljer man en stor matta i storlek 350×250  cm, och låter den gå under sängen och stick ut på båda sidor och vid nedre ändan, eller också väljer man två mindre som man lägger ihop i måtten 160×260 cm. Då kan man själv välja att dra ner mattan så att t e x ett sängbord fortfarande står på golvet.

Passage: I en passage är det perfekt att addera en matta. Helt plötsligt har ni ett nytt rum och du kommer börja fundera på vad du kan addera mer för det blir så himla fint! Alla områden som fungerar som passager  till andra rum blir fantastiska med mattor.

Hall: En hall blir så mycket finare med mattor. Om det är precis innanför ytterdörren och man är rädd för att få avtryck på mattan kan man alltid addera en dörrmatta som tar smuts och väta.

Ett säkert sätt att göra ditt hem mer ombonat och mysigt är definitivt mattor, och en sak till, välj den mattan du verkligen vill ha från början för annars kommer du bara att gå och drömma om den du verkligen ville ha och sedan i slutändan kommer du ändå köpa den du vill ha och då är det bättre att göra det med en gång.

En annan sak man skall tänka på när man inreder med mattor är att det kan vara väldigt fint att ha två olika mattor i samma rum, en som är mönstrad och en som är enfärgad men ändå gå i samma toner. Det blir en väldigt fin balans i rummet och ett spännande sätt att inreda och väldigt personligt och att våga använda färg!

Mattorna behöver heller inte vara tillverkade på samma sätt utan det kan till och med förhöja inredningen som här nedan med en matta med lugg och en utan, men i färgställningar som överensstämmer.

Jag bara måste visa en matta som är helt fantastik och som ser ut som ett helt konstverk. Denna mattan har ett handmålat mönster som sedan är digitalt tryckt! Helt underbar! Denna mattan finns bara i en storlek, 250 cm i diameter.

Här nedan ser ni ett annat lite modernare sätt att inreda med mattor, där man lägger en neutral matta och en med färg som tas upp i rummet och låter den ligga lite diagonalt över den andra mattan. Nytt och härligt modernt! De flesta mattor från Designers Guild finns i tre mått 160x260cm, 200x300cm och 250x350cm.

Hoppas ni blev lite inspirerade. Det går också att beställa samtliga mattor efter egna mått men då får ni ta kontakt med oss på [email protected] eller på 031-188300. Ni hittar alla mattor HÄR.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.